De unde ma uit eu, de pe fundul cratitei, Gorj, Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau sunt tot una: dealuri mai mult, ceva munti, sate fara sfarsit - niciodata nu stiu cand se termina unul si incepe altul - paduri, livezi si podgorii uriase, nenumarate gradini de casa, o foiala incredibila de animale, de copii, de masini, de carute. Tara a tuicii - Novaci, Valcea, Govora, Moroeni, Salatruc, Pietrosita, Campulung, Domnesti, Curtea de Arges, Valeni de Munte, Breaza, Nehoiu sunt repere absolute ale prunatei nationale - si a marilor vinuri - Samburesti, Dobroteasa, Dragasani, Pietroasele, Tohani, Urlati, Ceptura, Valea Calugareasca, Buzau (ce se mai poate adauga?) - aceasta Valahie de nord aduna o bucatarie bogata, cea a manastirilor si a targurilor insirate pe cate-o vale, de roboteala indelungata pe langa plita si cuptor, exceland in gateli de fructe - dulceturi si serbeturi rafinate - si in ciorbe si tocanite de neuitat, precum si cea taraneasca, de fierturi, mamaligi si branzeturi unice. Amatorul de „arheologie oenologica“ se poate intalni si el cu vinuri romanesti foarte vechi, unele exceptionale: Feteasca Neagra, Puterea Ursului, Basicata (de Dealu Mare), Gordon, Braghina, Cramposie, Tamaioasa s.a.
Pui de Arad
Nu-i deloc rea gateala asta banateana, care se potriveste de minune cu orice vin rosu din...
Continuare
Crumpi in duba
Iarna, cand vanturi din trei parti - de pe pusta, din Carpati si din Balcani - zgribulesc...
Continuare
Orsava
Fructe uscate, zarzavaturi, carne de vitel ? E orsava, bunii mei ortaci (c-asa se alinta pe...
Continuare
Mancare de crumpi cu carne
Indesata mancare! Sa nu vrei, sa te intorci cu spatele, sa-ti pui un sac si o casa-n cap si...
Continuare
Jumari taranesti
In Banat, daca zici la ceva „taranesc“, atunci trebuie sa te astepti la un lucru...
Continuare
Supa cu galuscute
Daca se satura de taietei, taranii cenadeni fac galuscute din faina. Reteta (asta-i virtutea...
Continuare
Snitel de ciuperci
Am asezat odata, pe acelasi platou, micile secrete fierbinti ale apusului nostru - snitelul de...
Continuare
Leasca
Supa cu taietei a banatenilor dinspre granita cu maghiarii nu are numai un nume regional, ci...
Continuare
Liptauer svabesc
O pasta de Augsbourg trecuta la telemealism - doctrina balcanica dezalienanta, naturand...
Continuare
Papadie banateana
O salata calda, „de digestie“, care se face la Lugoj si la Teremia, si nu...
Continuare
Pilaf de pui
Iar daca asezati pe masa, langa pilafior, un pahar de vin cu aparente aspre, un militar de...
Continuare
Galuste de mamaliga
Se dau la masa fierbinti foc, ca aperitiv, cu taietei cu varza, ori cu o tara de branza rasa...
Continuare