Prajitura de Arminden

0/5 0 voturi
Descriere

O prajitura aiuritor de savuroasa, care s-a impamantenit Arminden-lui valahicesc de pe la oras (si de prin ceva sate mai rasarite) din intamplare (dar cine face mofturi la asemenea fericite intamplari, atat de potrivite?)

Arminden: Sarbatoare dedicata zeului vegetatiei, protector al vitelor, cailor, holdelor semanate, viilor si livezilor numit Arminden in Transilvania, Banat, Bucovina si Moldova, Sangiorz in Muntenia si Oltenia si Rusalii in Lapus. Ceremonia are semnificatie apotropaica si fertilizatoare.

Obiceiurile caracteristice sunt: impodobirea cu ramuri verzi a stalpilor portilor si caselor, a intrarilor in adaposturile vitelor si in alte anexe gospodaresti pentru protectia oamenilor si animalelor de forta distrugatoare a spiritelor malefice; implantarea in curte, in mijlocul satului, la stana de oi, in tarina, intre hotare a unei prajini inalte cu crengi verzi in varf sau chiar a unui arbore intreg curatat pana spre varf de crengi si impodobit in cununi de flori si spice de grau numit Arminden, Maial, Maiaga, Pomul de Mai; organizarea petrecerilor campenesti, la „iarba verde“, la padure, la vii si livezi unde se mananca miel fript si se bea vin rosu amestecat cu pelin pentru schimbarea sangelui si apararea oamenilor si vitelor de boli, in special de ciuma. (dupa Ghinoiu)

Mod preparare
  • Se freaca faina cu unt pana se face un fel de nisip
  • Se desface drojdia intr-un pahar cu lapte caldut
  • Se framanta faina cu restul de lapte, tot caldut, vreo jumatate de ora
  • Se adauga laptele de drojdie, se framanta aluatul si se lasa la cald, sa dospeasca
  • Se bat galbenusurile cu zahar pudra si zahar vanilat pana se fac spuma
  • Se amesteca cu aluatul si coaja de lamaie; daca aluatul e prea vartos, se mai adauga lapte, sa fie potrivit; se mai lasa sa dospeasca
  • Nucile macinate se freaca cu zahar, zahar vanilat, zeama de lamaie si stafide
  • Se unge o tava mare cu unt din belsug
  • Se formeaza turte cat palma, subtiri cat o muchie de cutit, se pun in tava si se ung cu ou
  • Se asaza umplutura pe turte si se unge cu ou; se da tava la cuptor, sa se rumeneasca
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate