Dulceata de nuci verzi

0/5 0 voturi
Descriere

(De Sf. Sava, 5 decembrie, n.m.) Se dau fasole fiarta si nuci de pomana ca sa imblanzeasca bubele. (Sperantia)

Strangem cu grija, direct de pe creanga, o suta de nuci verzi, abia rotunjite, le punem in paner, pe masa, e vara, roua din gradina abia s-a uscat. Adastam, lenesi si contemplativi. Campulungul e spionat de o ceata usoara, muntii Iezerului se simt doar, ca o adiere rece. Cafeluta cu caimac gros asteapta in cescute, pe terasa. S-a trezit Arina, incepe inca un ritual muntenesc: dulceata de nuci.

Mod preparare
  • Se curata nucile, prin fierbere indelungata sau cu cutitul, de o pielita foarte subtire, pana la coaja cea alba
  • Se oparesc de 3 ori, lasandu-le sa se incinga in apa clocotita cate 10 minute
  • Apoi nucile se spala in 5-6 ape reci, lasandu-le de fiecare data sa-si piarda taninul cate un sfert de ora (unii le tin o zi intreaga in apa de var)
  • Se dizolva zaharul in apa si se pune la fiert
  • Dupa primul clocot, se pune in fiertura albus de ou si 1 lingura zeama de lamaie
  • Se strecoara zeama fierbinte si se pune iar pe foc, sa se lege
  • Daca s-a-ncleiat un pic, se adauga vanilia si nucile, lasandu-le sa fiarba pana se va lega dulceata, dupa voie
  • Se pune si 1 lingura de zeama de lamaie si se amesteca bine, sa se stranga ca lumea
  • Se lasa sa se raceasca si se pune in borcane: mai bun de atat nu se poate face dulcele pe lume, nici mai fin
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate