Galuste (intoarse) de stevie

0/5 0 voturi
Descriere

Cunoscuta in lume si ca planta de leac, stevia acrisoara si bogata in vitamine e un fel de mesaj temporar al primaverii.

Oltenia ciudata de pe Jiu si Motru, adica Gorj, nici de post, dar nici cu carne.

Plantele de leac se culeg la noi dupa un calendar exact, cu zile si momente ale zilei si noptii riguros fixate de traditie. Zilele in care se considera ca plantele de leac au calitati tamaduitoare maxime sunt sarbatorile de hotar ale timpului de la echinoctiile de primavara si de toamna si, mai ales, sarbatoarea care marcheaza solstitiul de vara, Sanzienele.

Traditia precizeaza nu numai zilele, ci si momentele diurne sau nocturne cele mai favorabile (noaptea, dimineata in zori, la rasaritul Soarelui).

Se considera neeficace plantele culese la Rusalii sau in preajma Rusaliilor, intrucat acestea „sunt piscate de Iele“.

Culesul plantelor e un adevarat ritual care se desfasoara in anumite conditii de timp si de loc (terenuri curate, neumblate de animale, pasari si oameni, unde nu se aud cainii latrand etc.)

Persoanele care le rup trebuie sa fie curate trupeste si sufleteste, sa spuna anumite cuvinte, sa aiba o anumita tinuta vestimentara (imbracate, dezbracate pana la brau sau de tot, cu capul descoperit), sa rasplateasca Pamantul pe care a crescut floarea rupta sau smulsa cu paine, sare, seminte. (dupa Ghinoiu)

Mod preparare
  • Frunzele de stevie se oparesc, se scurg
  • Se toaca ceapa, se inmoaie in unt incins
  • Orezul spalat se caleste si el in unt, impreuna cu ceapa, apoi se amesteca cu branza de vaci
  • Se umplu cu treaba asta frunzele de stevie, ca sarmalele, si se asaza in cercuri concentrice si in straturi intr-o cratita
  • Se acopera cu un sos de rosii si se pun la fiert
  • Dupa vreun ceas sunt gata, si-s tare bune cu iaurt si telemea rasa
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate