Invartita cu mac

0/5 0 voturi
Descriere

Nordul Bucovinei, temeinic tiparit de talpica austriaca, a ajuns sa-nvarta macul „pi moldoviniesti“.

Bucovineasca „invartita“ e o buna ocazie sa gustati un vin dulceag, o Grasa de la Cotnari, verde aurie si uleioasa, cu miros amestecat de flori de tei si frunze de nuc, de tamaie si de piersica coapta. Gustul e de asemenea complex si somptuos, dulce-amar, cald ca miezul soarelui.

Rar vin, nobil, ce trebuie gustat, cu solemnitate, iar nu baut, ca-i pacat (si te si imbata, de nu stii cum te cheama si cat ai sa bolesti...)

Turta de Andrei: Fetele mari care se aduna la casa unei pentru facerea turtei, aduc apa cu gura. Pentru colacul de Andrei aduc doar apa neinceputa.

La turta se pune in egala masura apa, sare si faina, masurate cu o coaja de nuca. Fiecare fata isi coace turta pe vatra si apoi o mananca, asteptand peste noapte (29-30 noiembrie) voinicul (ursita), care va veni in vis sa-i dea apa pentru astampararea setei.

Colacul este facut din paine dospita, punand in mijlocul lui un catel de usturoi. Dus acasa, colacul este asezat intr-un loc calduros, unde este lasat vreme de o saptamana. Daca rasare usturoiul din mijlocul colacului, fata stie ca va avea noroc. Daca usturoiul nu rasare, e semn de ghinion. (Pamfile)

„Jimbla alba cu drojdii de hamei“ si „panea alba de grau spalat“, si anume, dintr-un amestec din trei calitati de grau sau - spre a intrebuinta expresia vremii -„fiind... impreunate trei mani de grau"; apoi „simitul alb ca si jimbla" si „covrigii iar albi". Dupa aceea, „prescurile si colacii si panea ce-i zic cornu, care se lucreaza de mueri, iarasi albe ca si jimbla"; in sfarsit, „covrigii care-(i) fac iarasi femeile"... Adaugam ca insemnarea nu aminteste de „placintari“ si  „lipieri“, adica de cei care faceau si vindeau placinte si lipii. (Constantin C. Giurescu)

Mod preparare

Aluat:

  • Se amesteca toate si se framanta pana iese un aluat tapan; se lasa sa creasca 2-3 ceasuri

 

Umplutura:

  • Macul se macina si se pune la fiert, pana se leaga
  • Cand s-a inchegat un pic, luam de pe foc si punem arome si mai amestecam
  • Aluatul dospit se intinde foaie groasa de un deget
  • Se netezeste umplutura si se invarte invartita
  • Se unge cu unt o tava mai adanca, se potriveste invartita in forma de spirala, se unge cu un ou, se da la cuptor incins, cu foc iute, sa creasca dintr-o data
  • Dupa ce s-a-nfoiat, molcomim focul si-l lasam sa coaca invartita pana se rumeneste
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate