Scovergi

5/5 1 vot
Descriere

Mancare a copilariei mele ardelenesti, scovergile insoteau facerea painii, un ritual fericit si misterios. Cuptorul enorm de la Ohaba-Fagaras, cat sa incapa trei boi, se umplea de „pite“ de faina cu cartof - altfel s-ar fi uscat in doua zile - iar in buza lui se coceau - ce alchimie tulburatoare! - „pupii“
(niste chifle cu coaja groasa, originare din lumea colacilor zoomorfi - pasarea, simbol al crestinismului timpuriu) si scovergile.

Pe masa, bunica Gherghina, mama, Toni, si tusa Valerica, Dumnezeu sa le ierte, asternusera stergare si blide cu miere, zahar, untura, smantana - iar noi, puii, Anca, Iancu, Gheorghita, Oara, Traienuca, infulecam pana ni se facea rau.

Ne vindecam insa instantaneu cand iesea painea aburinda, umpland satul de arome dumnezeiesti. Si cine n-a mancat paine ardeleneasca calda, acela nu s-a impartasit niciodata.

Mancare taraneasca, de om flamand si muncit, scovergile sunt bune mai ales calde, ca aperitiv, dar si garnitura la legume gatite - ghiveci, mazare, fasole verde sau carne gratar.

Daca le inmoi in miere, gata desertul.

Merg cu orice vin, dar cu bere blonda rece sunt o nebunie!

In Moldova, scovergile sunt un fel de turte de faina de grau batuta in apa, prajite-n untdelemn. (Lupescu)

Mod preparare
  • Se fierb cartofii, se curata, se rad marunt-pasta
  • Se freaca drojdia cu zaharul pana se-nmoaie
  • Se amesteca cartofii cu drojdia, ouale, smantana, untul, sarea, apoi cu faina si se lasa la cald, o juma’ de ora, sa creasca
  • Se intinde aluatul sa ajunga la o juma’ centimetru grosime si se taie patrate cu latura de zece cm
  • Se pune umplutura si se ruleaza
  • Se coc in cuptor sau se prajesc scovergile in ulei
Propune o reteta
5/5 1 vot
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate