Placinta creata

0/5 0 voturi
Descriere

Pe malul Ialomitei, aproape de Dunare, se face o placinta ciobaneasca indesata, care multa bautura cere.

(De Ropotinul Testelor, nota mea) Femeile se strang si fac testuri pentru paine. Dupa ce le-au modelat, le lasa sa se usuce putin, apoi le spoiesc frumos pe toate partile, infigandu-le in creste ramuri verzi si flori de camp. Cand se usuca sunt stropite cu vin, in semn de belsug, ca testul sa fie norocos, avand mereu parte sa coaca paine si mancare. (Marian)

Pentru cine cunoaste Ialomita, pe malul Borcei, intre Facaieni si Bordusani, exista cateva vii intinse, cu un strugure alb-ruginiu. Vinul lor roscat e ciudat: ai zice ca-i capsunica, dar parca totusi are ceva nobil. Daca-l lasi insa sa se rasfate si-l asezi la masa domneasca, odata-si pune fustele-n cap, de i se vede buturuga. Ca romanul cel mai numeros de pe planeta, nici satean nici targovet, nici tu clasa taraneasca aliata cu etc. nici tu clasa muncitoare aliata si ea cu etc.! Ci amandoua la un loc, si secera si ciocan! Nu cunosc insa ceva mai potrivit la placinta creata!

Mod preparare
  • Din apa si faina se face un aluat care se poate intinde foi
  • Se imparte aluatul in 4 bulgari si se intind 4 foicele (logic!)
  • in mijlocul fiecarei foicele se pune o lingura de untura
  • Se impatureste fiecare foicica ca o scrisorica si se intinde iar, cat tava
  • Branza se rade si se freaca cu oua
  • Umplutura se imparte si se intinde pe cele patru foi
  • Fiecare foaie se impatureste si increteste
  • Se unge tava, se potrivesc placintele
  • Laptele prins si oul se bat si se toarna peste placinte
  • Se lasa in cuptor sau sub test, sa se rumeneasca
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate