Varza cu marar

0/5 0 voturi
Descriere

Cand vine prima-vara, cea a trufandalelor, varzica tanara si fina ca un miez de fruct se cununa regeste cu mararul. Pe cat de solemna si de grea e zicerea verzei toamna, pe atat de senin si jucaus e ganguritul ei primavara-vara. Oltenii sarbatoresc clipa primei verze cu paradoxul ultimului butoias de vinut alb, salvat de parjolul Pastilor.

Prospetimea usor dulceaga a unui unic Cordesti de Jiu, vioiciunea de must a Rosioarei de Dabuleni, spumozitatea exuberanta a Cramposiei de Dragasani (atentie, „de“-ul e aici particula nobiliara) isi traiesc ultimele clipe in iunie, inainte de dogoarea care le va ucide, injosindu-le intai. Trebuie baute! Acum, in iunie! Oricat ne-ar costa, cu orice sacrificiu!! Altfel se vor betegi si borsi, sfarsind in umilinta si latura. Ceea ce nu merita, pentru cat bine ne-au facut toata iarna. Prima varza a verii oltenesti este sansa ultimului tango ametitor si eliberator al vinului de un an!

Mod preparare
  • Varza se imparte in patru sau se toaca fideluta
  • Carnea se taie cubulete, carnatii felii, morcovii se rad
  • Se incinge uleiul, se caleste putin varza cu morcov, boia si piper, se stinge cu supa
  • Se adauga carnea, carnatii, maduva, pasta de rosii, sare, se lasa sa fiarba inabusit 30 de minute
  • Se toaca mararul
  • Cand e gata, se drege cu iaurt si se presara mararul

 

Taine: Varza mai in putere, dinspre vara-toamna, se fragezeste asa: se taie fideluta, se freaca cu sare grunjoasa indestul, sa i se sparga pielea, si se lasa in pace un sfert de ora si mai bine, ca ajuta.

  • Se spala apoi in apa rece: acum e buna de calit.
  • Daca nu-i de frupt ziua de vara timpurie, atunci lasati deoparte carnea, maduva si carnatii, si faceti (mancati) ce ramane, caci desfranatii vor patimi in scurt timp (mai ales la urcatul scarilor si cumparatul hainelor), in vreme ce „franatii“ vor trai, tristi si flamanzi, pana la adanci batraneti scofalcite.
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate