Urzici la cuptor

0/5 0 voturi
Descriere

(De Martea Santoaderului, nota mea) Mancare de urzici fierte spre sanatate. (Mangiuca)

Buruiana lui Mart, populara denumirea a urzicii, e un aliment fortifiant dupa lunga iarna, leac pentru vindecarea bolilor.

Prin calitatile sale deosebite (prezenta perilor urticanti, rezistenta la frig si seceta, aparitia ei concomitent cu topirea zapezii, valoarea practica si terapeutica) urzica a fost asemuita cu iutele si puternicul zeu Marte.

Urzica este o planta sacra, mancata in anumite zile sau perioade ale primaverii: Dochia, Saptamana Patimilor, Sambata Pastelui si altele.

Pentru a fi iuti si sanatosi de-a lungul anului, tinerii se sorcovesc cu frunze de urzica in zilele de Sangiorz, Paste, Arminden.

La fel procedeaza si feciorul imbracat in crengute verzi, repre­zentand zeul vegetatiei in ziua lui de celebrare, de 23 aprilie, care sorcoveste cu un smoc de urzici prinse in varful unei prajini pe cei adunati in jurul sau.

Local, prima mancare a urzicilor era insotita de o formula magica: „Atunci sa ma doara in pantece, cand va face femeia manz si iapa copil!“ (dupa Ghinoiu)

Mod preparare
  • Se grijesc bine urzicile, cu apa multa, ca au nisip si vietati, se pun la fiert
  • Ouale se bat bine cu faina, laptele, untul, piperul, pana se fac pasta si spuma
  • Se spala, se fierbe orezul
  • S-au muiat urzicile? Se scot, se scurg, se toaca, se amesteca cu orez fiert si pasta de oua
  • Cratita se unge bine cu unt
  • Se astern urzicile cu orez si pasta
  • Deasupra se rade branza
  • In cuptorul cu foc marunt vor sta o juma’ de ora, sa se-nchege si sa se aureasca branza, si sa aiba berea timp sa se raceasca sloi
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate