Tocana cu rosii

0/5 0 voturi
Descriere

Ce-i o tocana? O gateala din bucati de ce-o fi - carne, legume, ciuperci, cu multe cepe prajite in grasime, rosii ori bulion, ceva sare si piper, si, eventual, o ingrosala de faina - facuta la cantina. Ce-i o tocanita? Tot aia, dar facuta de mama.

Daca romanii pun la tocana ce nu merge la friptura, bucatele mai grase si oscioare captusite cu carnita, o piperniceala simpatica si pestrita, iar daca tocana, in sud se face (mai mult), atunci Rosioara de la Sadova, vin mic, dar savuros (la Dabuleni il cupajeaza cu vinuri acide, sa-l improspateze), baut cu ulcica, cu prieteni buni si cu bucuria unei mese fara mofturi, ifose si partaguri, e exact ce trebuie unei fericiri mai mici, diminutivala, fericirica, ca si tocanita cu mamaliguta.

Insa, daca vrem un vin mai acatarii, trecem pe la Costesti si pe la Balaci, ori pe la Iancu Jianu (ca tot suntem intre Pitesti si Slatina) si ne-ncercam norocul cu un Sauvignon alb, demisec, ca sa aflati ce face soarele din vita si omul din strugure: mireasma de floare abia inmugurita, culori de chihlimbar, gusturi senine, vegetale, primavaratice...

Mod preparare
  • Se taie carnea bucati, se pune la prajit in untura
  • Se toaca ceapa pestisori, se pune peste carne
  • Cand a luat culoare, se stinge cu apa putina, se acopera si se lasa sa bolboroseasca pe foc mititel
  • Cand si cand se mai pune un picut de apa fierbinte, sa nu se arda
  • Cand carnea s-a fragezit „de mai ca se topeste-n gura“, se paseaza cateva rosii (sau se pune 1 pahar de bulion) se da cu sare si piper, se presara faina ploaie, se amesteca si se da la cuptor, sa se lege sosul

 

Taina: Niste patrunjel ori marar verde tocat la sfarsit, o lingura de smantana si o mamaliga, piatra de aur pe fund de lemn, sunt formula finala pentru intrarea in paradisul tocanitei romanesti.

Alta taina: Daca punem in mancarea asta (fara varsta si poate ca si fara patrie), aproape de sfarsit, diverse legume - fie cartofi curatati si taiati, fie morcovi taiati felii, fie cateva tulpini de praz imbucatatite, fie dovlecei, telina, sau alta verzitura (ciuperci bunaoara) - iese „tocana de cartofi cu carne“, „tocanita de carne cu telina“ etc.

Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate