Saramura de peste

0/5 0 voturi
Descriere

Nascuta pe malul Dunarii, intr-o tara bogata mai ales in sare, saramura sigur ca exprima saracie si graba: nu tu oale, nu tu uleiuri sau smantanuri fine, poate ca nici timp sa nu prea fi fost destul pe vremea haiducilor Calafatului, doar „ciuschi“ de la vecinii bulgari si verdeata dintr-o gradinita dintre stufuri.

Dar uite ca tot lucrarea veche e buna: carnea coapta pe sare, intre solzii ei, are o savoare, o fragezime si o finete exceptionale. Insa odata desfacuta de pe pielea solzoasa, se cuvine udata cu o lingura doua din zeama parfumata in care a zacut, precum si cu o cana de vin de balta, o Rosioara de la Mavrodin sau din alte vii de pe langa Dunare. E un vinut alb-roz, nici prea mare nici prea mic, cinstit si de masa adica, ca si mamaliga fara de care saramura e ciunga.

Mod preparare
  • Se pune apa la fiert
  • Pe plita incinsa moderat sau pe o tabla asezata pe jar bland se asterne un strat de sare
  • Se curata pestele de mate, dar nu si de solzi; se spala in apa rece
  • Dupa ce sarea s-a infierbantat bine, se asaza pestele pe tabla; la fiecare trei minute se intoarce, in total de doua-trei ori, pana se inchide maroniu la culoare; chiar daca apar pete negre de arsura, nu-i bai, ca doar solzii apara carnea cea alba, dulce si coapta in ale ei; focul mic face saramurica buna
  • Se ia pestele de pe sare si se pune intr-o tava curata
  • Se presara cu rosii, verdeata si ardei iute, toate tocate
  • Se stropeste cu putin otet (lamaie pentru obrazele fine)
  • Se toarna apa clocotita pana la grosimea pestelui (bibanii sa para niste insulite joase, batute de valuri), se acopera si se lasa-ntr-ale lui pana se-ncropeste
  • Se mananca indepartand pielea cu solzi de pe carnea frageda (in general, bucatele fluviului si ale Deltei, facute din peste osos de apa dulce, in felul simplu, aproape rudimentar, al foamei pescaresti, nu cheama furculita, ci mai cu folos se mananca ele cu mana) si trecand des mamaliga prin sosul subtire dar iute
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate