Rosii umplute cu carne

0/5 0 voturi
Descriere

Din seria legumelor umplute, rosiile, pe langa faptul incontestabil ca sunt cele mai fragede si mai zemoase (ce platitudine !), au un staif numai al lor.

Umpluturile sunt parte munteneasca, de la Constanta la Turnu-Severin, grijite de o gospodina harnica ce nu se teme nici de munca de furnica, nici de zapuseala de cuptor.

Vinurile ce vin langa asa gateli elegante pot fi seci sau demiseci, mai degraba albe si mai bine de rasa.

Podgoriile dobrogene mai putin cunoscute (nu va speriati, nu ne intoarcem din drum decat pentru o clipa) - Medgidia (intr-o exceptionala crestere calitativa), Nazarcea, Ostrov, Oltina, Babadag, Istria (Tulcea si Macin facand parte, cel putin dupa o logica economica, din istorica si celebra Sarica Niculitel) - ofera pe langa excelente vinuri rosii (o stiti) si asemenea vinuri albe, sigure si expresive, de soi bun. Riesling-ul Italian, Sauvignon-ul, Feteasca Alba, Aligote-ul, Pinot-ul Gris sunt destul de constante de la an la an, cu o excelenta solaritate. Echilibrate, „dobrogenele“ au darul de a placea mesei, de a se lasa legumite, de a insenina lumea.

Mod preparare

Umplutura:

  • Ceapa se taie marunt si se pune la calit
  • Franzela se trece prin masina de tocat
  • Cand ceapa s-a muiat se adauga la prajit orezul si carnea
  • Mararul se toaca pasta
  • Oul se bate binisor
  • Se stinge prajeala cu supa, se amesteca totul cu marar, ou, franzela, cimbru, se sareaza, pipereaza

 

Sos:

  • Zaharul se pune pe foc la caramelizat
  • Se stinge cu bulion si supa
  • Se adauga, sa fiarba, vin, sare, piper, cimbru praf, pana se leaga nitel

 

Rosii:

  • Se taie capac de la partea cu verde, se scobesc rosiile cam cat se poate fara sa se sparga
  • Se umplu, se pune capacul
  • Miezul se amesteca cu sos
  • Cratita se unge cu grasime
  • Se potrivesc rosiile, se toarna sos, se dau la cuptor, acoperit, la foc legumit, cam 3 sferturi de ceas
  • Se ofera cu smantana

 

Taina (mare!): gogonelele, si ele, pot fi umplute, taman ca mai sus - sunt extraordinare, au un gust fin, dulce-acrisor, si o carnatie mai ferma decat rosiile coapte.

Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate