Placinta nationala

0/5 0 voturi
Descriere

(Venera general Iliescu-Saveni - „Carte de bucate“)

La primul conac, cel de namiezi, cand ieseau surtucarii din birouri, patati de cerneala, cu manecutele trase pana peste coate, placintarii asteptau cu tablalele pline chiar in fata regiilor si ministerelor.

Mirosea grozav, placintele abureau gros si costau doar cativa banuti, nu putea si nici nu merita sa reziste nimeni. Ba chiar unii luau si la pachet, cate cinci-sase, infulecandu-le asa, reci, la conacul al doilea ori la toaca (trebile publice nesuferind amanare, cina si casuta cu zorele ramaneau departe).

Traiasca Pacinta Nationala, care nu poate fi decat munteana, undeva, intre Hala Traian si Aleea Ciresului (ca mai „nationala“ nu se poate!)

Saptamana Nebunilor (sau Alba, sau a Branzei): Romanii numesc joia din saptamana aiba Joia nepomenita sau Joia necurata. De asemenea caracter este si joia intaia dupa Pasti si cea dupa Rusaiii. Tustrele joiie acestea formeaza o treime nefasta, nenorocoasa. In uneie parti din Muntenia, precum bunaoara in comuna Rajietu, piasa Oit-Vedea, judetul Oit, joia din saptamana branzei se numeste joia tuturor juvineior (vietatiior), in speciai insa joia furniciior. Romanii din aceste parti serbeaza joia aceasta, ca si fratii lor din Banat, in contra tuturor jivinelor si cu deosebire in contra furnicilor. Fiecare om are grija de a se scula in aceasta zi foarte de dimineata si a face o turta de malai sau de faina, cu cate ceva branza sau unt pe ea, si a o duce apoi pe camp, unde o pune pe un musuroi de furnici, sau in padure pe un arbore. (Marian)

Mod preparare

Aluat:

  • Se cerne faina si se amesteca cu oua, grasime, otet, sare si apa pana se face o coca potrivit de moale
  • Se bate cu furie mare aluatul asta de masa, pana face basici
  • Se imparte-n 16 sau 24 de bucati ce se ung fiecare cu grasime si se lasa la loc cald, sa respire

 

Umplutura:

  • Se amesteca temeinic branza cu smantana, zahar, oua, apoi cu stafide, arome, gris si un pic de sare
  • Se unge bine tava cu unt
  • Se intinde fiecare bucata cat tava, foaie subtire, se si asaza in tava, usor, ca o frunza uscata, si se stropeste cu unt
  • Dupa ce s-au potrivit jumatate din foi, se toarna umplutura
  • Se continua treaba cu foile si cu stropitul cu unt
  • La ultima foaie, unsa cu unt de zici ca e un aspersor in tava, se preseaza usor marginile, sa se lipeasca foile-ntre ele
  • Se da placinta la cuptor, la foc potrivit, ba chiar mic, sa se coaca totul bine, cam 1 ceas
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate