Placinta bucuresteana cu mere

0/5 0 voturi
Descriere

Placinta mahalalei bucurestene de altadata - meseriasi, coafeze, studenti saraci, fete de maritat fara zestre, carutasi, ospatarite, cate-un profesoras sau un „catindat“ pe la primarie, casnice, samsari de chitimii, hartogari, casierite, negustori marunti, infirmiere, suti cu staif, cheferisti. O multime intre doua lumi, nici tu tiganime soioasa, dar nici high life cu banet la banca si vacante la Paris.

Jinduiau ingrozitor, cat tineau ziua si viata, privind pozele din „Realitatea ilustrata“si palariile albe ale Gretei Garbo de la gradina de vara „Colorado“. Ca niste erzatz-uri, cantau si traiau sordide romante de amor. Printre glastrele cu flori de muscata si printre perdelele cuviincioase de zorele se teseau, in lipsa de orice altceva mai bun, dezvirginari mizerabile (urmate violent, dar previzibil de nunti si nasteri), adultere vulgare si mediocre, iubiri ratacite.

Duminica, tot familionul se ducea card sa se uite la lumea de pe Calea Victoriei, ca la cinema, apoi se-ntorcea la masa de pranz, la o placinta calda cu mere, barfind ce vazusera „in centru“ si citisera prin reviste, balacarindu-si visurile inaccesibile. imbatraneau, se-ngrasau, visele se resemnau, se uscau, le ramanea placinta, parfumata, frageda, devotata ca o imortela.

Femeile fac tot felul de copturi, mai ales placinte, pe care le impartesc mai ales saracilor de pomana (Mosii de Florii, nota mea), ca sa nu pateasca si ele cum a patit mama lui Lazar, care a murit de dor de placinte, sau ca avutul, care n-a vrut sa-i dea lui Lazar cel sarac nici macar o singura faramitura de paine de pe masa sa ca sa-si potoleasca foamea. (Marian)

Mod preparare

Aluat:

  • Se amesteca bine untul, smantana, faina si zaharul
  • Bulgarele obtinut se lasa la frigider 1 noapte si se scoate cu 1 ora inainte de copt

 

Umplutura:

  • Merele se curata si se rad mare
  • Se incinge unt intr-o craticioara si se pun merele la aurit
  • Cand si-au schimbat culoarea, adaugati zaharul si stafidele, amestecati bine si lasati sa se raceasca

 

Coptul:

  • Se unge o tava de cuptor cu unt
  • Aluatul se imparte jumatate si se intinde in 2 foi cat tava
  • Se intinde prima foaie in tava, se inteapa cu furculita (marcati bine unghiurile) si se da 1 sfert de ora la cuptor incins
  • Se scoate tava, se astern merele, se acopera cu a doua foaie, care si ea se inteapa cu furculita
  • Se da la cuptor 1 jumatate de ceas

 

Taina: Placinta se taie mai usor cand e calduta si se scoate mai usor din tava cand s-a racit (dar e buna calda, asa ca, dupa ce ati dizlocat-o, reincalziti-o!)

Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate