Ostropel de pui

2/5 1 vot
Descriere

Ostropel inseamna, pentru cei ce habar n-au de noi, de munteni si de olteni, o tocanita cu usturoi la radacina (lingvistica) la care eu as bea fie o Seina zgatie din Mehedinti, fie o Babeasca Neagra de la Zimnicea, sa sfaraie in cani si sa umple casa de miros de ierburi proaspete.

Usturoiul, dupa credinta romanilor, e cel mai bun mijloc de aparare nu numai in contra bolilor lipicioase, ci si a spiritelor necurate, precum sunt strigoii si strigoaiele, moroii si moroaiele, solomonarii si vantoasele. Drept aceea in seara inspre San-Vasile, San-Georgiu si Sant- Andrei, cand se zice ca imbla mai tare spiritele necurate, apoi in Sambata saptamanii mari, cand vin vantoasele, romanii ung in tot anul cu usturoi in forma crucei usile si usorii. (Marian)

Mod preparare
  • Se grijeste pasarica, se taie bucati
  • Se incinge untura si se rumenesc iute bucatile de pui
  • Se toaca morcovul si ceapa
  • Se incalzeste supa
  • Se scoate carnea, va astepta cuminte intr-o cratita
  • In untura ramasa se calesc ceapa si morcovul, apoi faina, amestecand insistent
  • Se stinge cu supa fierbinte si se toarna totul peste pui, sa fiarba inabusit 1 jumatate de ora
  • Usturoiul se curata si se taie felii subtiri, apoi se trage separat in putina untura, se stinge cu 1 lingura de otet, se varsa in cratita cu carne (spre sfarsitul procesului tehnologic)
  • Se sareaza-pipereaza, se mai lasa sa fiarba, tot acoperit, inca 5 minute (la gasca sau curca ceva mai mult)
  • Verdeata se presara chiar cand stingi focul - si ostropelul se acopera iar cu capac, sa abureasca de arome proaspete
Propune o reteta
2/5 1 vot
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate