Mujdei oltenesc

0/5 0 voturi
Descriere

Sosurile de usturoi sunt raspandite in toata lumea (mousse d’ail!) asa ca s-au ratacit si pe la noi vreo doua-trei variante.

Vi-l oferim, pentru inceput, pe cel mai simplu si mai saracacios (cel ce vi se da la restaurante, cu pipeta, contra pretului unei vile la Vama Veche, pe plaja): usturoi, sare, apa. Baza!

La-ndemana e sa cureti o capatana de usturoi si sa-i bati cateii-n draci intr-o „chisarnita“ de lemn. Potrivesti o lingurita de sare grunjoasa si, cand totul e o pasta lipicioasa, se adauga apa (putina, o canita, nu o jumatate de caldare, cum face nea Mitica de la „Dolarul si carnatul“). Merge la orice, carne, mamaliga, peste.

Atat usturoiul de toamna cat si cel de vara il intrebuinteaza romancele in diferite leacuri, descantece si vraji. Insa cel de toamna, dupa cum afirma femeile stiutoare, e cu mult mai bun la leacuri si vraji. (Marian)

Orice muica adauga la pasta de baza - usturoi, sare, apa - o lingura de otet, o lingurita de ulei de floarea soarelui si o lingura de marar tocat, ca sa se cheme ca trecem prin Oltenia. Pe la Calafat se face si acest mujdei cu verisori prin Balcania: o ulcica de iaurt ori lapte batut (da’ mai gros), 2 capatani de usturoi, 2-3 legaturi de marar, un praf de sare.

Mod preparare
  • Usturoiul se piseaza, mararul se toaca, sarea se presara si totul se amesteca, mergand manusa moale (da’ iute!) mai ales la carnuri fierte.
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate