Muhalebiu de must

1/5 1 vot
Descriere

Dulce levanto-fanariot, se facea (si se mai face inca, rar, in viile dobrogene) la culesul strugurilor (crisovul viilor).

Cand mai ca s-a-ntarit, muhalebiul se intinde ca o pasta si se rasuceste in suluri, devenind mustopita, un fel de sugiuc.

Am incercat sa-l fac, mi-a iesit ceva-ceva, dar mi-a parut rau dupa must, ca l-am deturnat de la un destin nobil, de viitor (vin), pentru a-l baga in rahat (cu nuci).

Daca va da mireasa mirelui sa manance strafide purtate in papuci in ziua cununiei, el va fi cu blandeta in toata vieata. (Gorovei)

Mod preparare
  • Mustul se filtreaza prin pasla
  • 4 litri se pun la fiert
  • 1 litru se freaca bine cu faina
  • Cand mustul fiert a scazut la jumatate, se adauga zeama de faina, sa ingroase
  • Se lasa sa fiarba pana se leaga, amestecand des cu o lingura de lemn, sa nu se prinda
  • Se pregatesc castronase pe jumate cu nuci, se toarna siropul
  • Se lasa sa se raceasca, se presara cu zahar si se da ca desert, dupa o zi de munca si chicoteli rusinoase, ca la vie
Propune o reteta
1/5 1 vot
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate