Miel cu cartofi la cuptor

0/5 0 voturi
Descriere

Sub numele asta de cantina - sarbatorind neutru „Unu mai e sarbatoare pentru clasa muncitoare“, ziua lui nea Costica de la garaj, dar si Pastile cadrelor TESA - administrativ - se ascunde un fel de ciulama mai subtire plus o nimica toata, cativa cartofi, ceva miel, o farama de cascaval, pesmet, zahar, rosii, menta si restul universului (culinar!).

De la Constanta la Dunare, de-a dreapta si de-a stanga soselei sau invers - e regatul Murfatlar-Medgidia-Cernavoda, denumit si Cabernet Sauvignon. Vin absolut, Cabernet Sauvignon-ul domina generos si autoritar intreaga gama de „rosii“ a Dobrogei, aliind eleganta si puterea. Profesorul Cotea il califica (in finala mare!): „vinul care intregeste si imbogateste Murfatlarul, ca nicaieri in alta podgorie din tara sau chiar din lume“.

Buchetul sau de old-boy (e pacat sa-l scoateti in lume crud, e inutil sa incercati sa-l iubiti de tanar: va fi stangaci, n-o sa va poata raspunde cum se cuvine nici unei mangaieri, nici unui avans) e complex si penetrant, amestecand un savuros parfum de strugure copt cu finetea experimentata a fructelor uscate, a violetelor ofilite, si chiar a lemnului ars. Raze facute parca din caramida se desprind din rosul sau dens, aproape albastrui. Dar ceea ce-l distinge si-l face suveran e catifelarea voluptuoasa, neverosimila, unica, delicatetea sanatoasa si profunda.

Nu faceti greseala sa nu aduceti langa mielul dobrogean acest vin (veti realiza dimensiunile pierderii de abia atunci cand ii veti fi descoperit maretia si valoarea).

Mod preparare
  • Carnea se taie bucati mici si se rumeneste in ulei, se stinge cu supa de oase si se fierbe cam trei sferturi de ceas
  • Cartofii se curata, se taie bucati si se fierb, cascavalul se curata de coaja si se rade, pasta de rosii se dilueaza cu putina apa fierbinte
  • Se adauga la carne pasta de rosii, zahar, piper, sare si se fierb impreu­na, sa scada cat s-o putea, apoi se lasa sa se raceasca
  • In 2 linguri de unt incalzit se adauga faina desfacuta in lapte rece, se da in clocot cateva minute, amestecand continuu
  • Sosul ciulamalesc se raceste putin, apoi se adauga treptat ouale si cartofii, menta tocata marunt si, in sfarsit, se rastoarna peste carne, amestecand usor
  • Ciudatenia obtinuta (ati vazut vreodata ceva mai eteroclit? asta o fi simbolul Dobrogei!) se asaza intr-o tava unsa cu unt si asternuta cu pesmet
  • Deasupra se presara cascaval ras si se da la cuptor, foc marunt, circa 1 jumatate de ora
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate