Midii la cuptor

5/5 1 vot
Descriere

Mananca si romanii scoici, dar numai ca o joaca exotica, de vacanta intelectuala la mare (desi, la Palanca, pe Sabar, am gasit niste tigani damboviteni care scormoneau malul dupa acele scoici mari, ovale, de apa dulce pe care le fierbeau si le mancau cu mamaliga si mujdei!)

La Costinesti, intr-un septembrie fierbinte, m-am scufundat sase ore la rand, la 2-3 metri adancime, sa culeg midii.

Nu mancasem scoici niciodata, eram curios, asa ca, numai in slip si un pulovar, fara neopren si alte mofturi cu care m-am invatat mai tarziu, in echipa Cousteau, am indurat, in plina arsita, un frig cumplit, venind din epuizare. Cand am iesit dardaind pe mal, cu sacul de scoici in brate, eram vanat, muream.

In fine, seara, ceva mai incalzit si mai rumen in obraji, m-am dus taras-taras cu amicul ce ma provocase la aventura, sa-mi iau rasplata: cratita mea cu scoici in sos de lamaie.

Cand am intrat in curte, la coana moasa, toata gasca - Salageanu, Catalina, Maca, Veronica, Mavro, Blezu, Ciobi, Iulica, alte zgornele - lingeau ultima picatura de molusca, udata cu „corabioara“ (citeste breasca) de Murfatlar.

Mi-au multumit in cor, mi-au dat fiecare cate un leu doi, sa-mi iau o portie de cartofi prajiti de la braserie (unde am si plecat cu totii, fericiti, sa-l ascultam pe Gioni Raducanu cantand la contrabas).

Mod preparare
  • Se oparesc midiile, ca sa se deschida, se scoate carnea, se curata de piciorusul vegetal si nisipos, se lasa intr-un vas, sa astepte
  • Se pune ceapa la rumenit in ulei, se adauga orezul, sa se caleasca putin, 4-5 minute
  • Se pun scoicile, se adauga si bulionul, sare, piper si inca 1 ceasca de apa; se amesteca si se da la cuptor, 1 jumatate de ora
Propune o reteta
5/5 1 vot
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate