Marinata de peste

1/5 7 voturi
Descriere

(In Lunea Curata, n.m.) Se mananca numai hrana rece sau nu se mananca nimic (sau bors fara nici un fel de legume), pentru a nu face copiii bube, alte boli. (Marian)

E o mancare migalita, dar foarte, foarte gustoasa. Iar daca punem la socoteala si bucuria ca oasele de peste se inmoaie prin marinare iar omul poate, in sfarsit, manca un fileu de crap sau de stiuca fara frica, atunci e numai de bine.

Conserva si mancare citadina, valaha mai degraba - moldovenii prefera pestele proaspat, iar ardelenii porcul - marinata se-ntalneste des prin casele de pescari amatori inraiti, unde doamnei ii plac mesele cu musafiri incantati, lucru care ii compenseaza singuratatea.

Un vinut, sec, ferm, alb ca apa - un Resling de la Fetesti sau un Donaris de Greaca (un vin despre al carui parfum concis, de creta si fan, si al carui gust zburdalnic, primavaratec, nu-l puteti afla decat spargand pivnitele statiunii de la Greaca) - duce spre glorie orice marinata.

Iusca de peste e un fel de iahnie de peste cu zama multa, otet si ceapa, fara legume multe. (Lupescu)

Mod preparare

In otet:

  • Pestele, bine grijit - spalat, curatat de solzi si mate - se taie felii groase, de un deget de om muncit; se sareaza usor, se pipereaza si se tavalesc prin faina
  • Se incinge uleiul tot, se pune pestele la prajit - nu inainte de a scutura bine fiecare bucata de faina - pana se rumeneste pe fiecare parte
  • Se taie ceapa felii
  • Se pune pestele in borcan, se toarna ulei (un strat de-un deget, cu grija, sa nu intre si faina arsa)
  • Se pune apa la fiert cu toate mirodeniile si cu ceapa, sa clocoteasca apoi cateva minute
  • Se ia apa de pe foc, se adauga si otetul, lamaia, 1 lingurita rasa de sare, se lasa sa se raceasca si se toarna peste peste
  • Se leaga borcanul, se da la rece, peste 3 zile e gata
  • La frig, marinata poate fi pastrata si o luna, dupa aia insa nu mai e buna, ca se face pasta
  • Apa creste, p... peste, apa scade, p... cade - zicatoare pescareasca (de) nespus de populara.

 

-----

 

In vin, lamaie si suc de rosii:

  • Pestele se taie felii groase; se sareaza-pipereaza, se tavalesc in faina, se scutura bine si se pun la prajit in ulei incins
  • Ceapa se taie pestisori
  • Se da pestele rumenit deoparte si in loc se pune ceapa la calit
  • Lamaile se taie felii si se curata de coaja pana la miez (partea alba e amara)
  • Cand ceapa s-a colorat, se stinge cu vin si suc de rosii, se adauga lamaie, dafin, piper, restul de sare, sa clocoteasca apoi cateva minute
  • Se pune pestele - zeama trebuie sa-l acopere - si se da cratita la cuptor, mai putin de o juma' de ceas, pana se leaga sosul
  • Se poate manca imediat sau lasa la rece cateva zile, sa lucreze vinul si lamaia si sa faca oasele catifea

Taina: si pestele sarat poate fi marinat: se desareaza cateva ore, se beleste si se scoate sira spinarii - iata fileurile! Se fierbe o marinata cu otet, se pun fileurile in borcan si se toarna marinata rece peste ele. Se da borcanul la rece; intr-o saptamana sunt un perfect aperitiv (dar se bucura si la salate).

Propune o reteta
1/5 7 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate