Imam Baialdi

0/5 0 voturi
Descriere

Deliciu turcesc - monada gastronomica - pe care nimic si nimeni nu l-a putut sparge si schimba, atat a fost de rotund modelul. Desi mai incearca unii sa-i adauge carne de berbec si laptarii - tot spre turci ducandu-se, zic ei naivi - experienta ne arata ca-i o prostie zadarnica si ca iese un rahat (dar nu de cel locum).

Daca imamul innebunea la mancarea asta, manastirile romanesti au inaltat-o drept lucrare de post si de pret, iar in vechiul Bucuresti nu se putea birt serios fara tocmeala de vinete cu rosii si usturoi, ca nu mai venea lumea, se ducea la altii.

O fi imam baialdi-ul mancare islamica, dar culmea, merge cu vin rosu. Ceva mai usor, bineinteles, un Merlot de la Plenita, la o adica (sa nu ne indepartam de fluviu), dar nu vechi, ca-si uita toate poznele tineretii si din chefliul si nebunaticul Hal inhaitat cu talharii si farsele lui Falstaff, devine ditamai regele Henric, solemn, responsabil, maret.

Eu unul, imi potrivesc - la mancarea asta de vara-toamna - si un Merlot de la Saligny, tot tanar, de un an - doi, inca sovaind intre arome de fructe de padure si miros de flori de camp, cu gustul inca crud si ierbos, cu un pic de must sagalnic si efebiac ascuns in forta lui felina de acum si de mai tarziu.

Mod preparare
  • Vinetele se grijesc (se spala, se scot din coada) si se cresteaza, dar numai de patru ori, si nu asa adanc, cat sa se tina un pic vanata de miez
  • Se oparesc iute, se presara cu sare si se pun intre funduri de lemn, presate, sa-si lase zeama amaruie
  • Se toaca toata umplutura si se caleste in 100 ml ulei de masline, ca asa e Levantul, la noi scump, la ei gustos (sa va puneti o pestelca mai grosuta, ca sar picuri fierbinti unde ustura mai voiniceste)
  • Usturoiul nu se caleste, sa ramana viu pana-n vanata si acolo sa moara, dar se taie-n doua cateii, sa sufere un pic
  • Vinetele se pun in tava si se indeasa-n crestaturi cu prajeala asta, cu cateii de usturoi, cu ceva sare si piper
  • Rosiile se curata de pielita si se dau prin sita
  • Se toarna untdelemnul ramas, bulion de rosii, ardeiul iute tocat
  • Se pune tava la cuptor, acoperita, sa se coaca inabusit o jumatate de ora, apoi se lasa sa scada pe marginea plitei, sa se indese toate bunele in ceva si mai bun.
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate