Gogosi pripite

5/5 1 vot
Descriere

Duminica, ori pe la targuri si dragaice, „neamul“ era invitat neprotocolar la „gogoasa infuriata", vizita in urma careia fericitii primeau, pe vreun creitar, o minciuna gogonata si gustoasa, ca si vata de zahar (pe asta n-o putem face in casa, trebuie motor). Destinat copiilor, dulcele umplea candva „podurile“ Bucurestiului, fiind confiscat mai ales de adulti pofticiosi si nostalgici.

Mod preparare

Aluat (reteta de pe la 1900):

  • Laptele cu unt, si sare se pune la fiert
  • Dupa primul clocot se rastoarna faina si se amesteca, pe foc, sa se coaca
  • Dupa ce s-a copt, se lasa sa se raceasca si apoi se freaca cu ouale, de-a randul

 

Aluat doi (reteta moderna de la tanti Maricica):

  • Laptele se aduce la starea fizica de „caldut“
  • Se face o maia cu drojdie, putin lapte si ceva faina si se lasa la cald
  • Se framanta un aluat potrivit din lapte, ou, zahar si ce faina trebuie
  • Se amesteca cu plamada, se lasa sa creasca

 

Prajeala:

  • Se incinge untura (e cea mai buna, dar merge si uleiul), multa, ca la cartofi prajiti
  • Se inmoaie lingura in grasimea clocotita si se ia cate o bucatica de aluat, punandu-se, desigur, in cratita
  • La inceput focul trebuie sa fie bland, pana cresc gogosile, apoi iute, pana se rumenesc, prajindu-se pe amandoua partile
  • Se dau la masa fierbinti, presarate cu zahar pudra (sau umplute domestic cu marmelada)
  • Mode mai noi si mai dietetice cer sa „stergem“ gogosile de grasime asezandu-le pe un „pres“ de sugativa
Propune o reteta
5/5 1 vot
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate