Ghiveci national

0/5 0 voturi
Descriere

(Un fel de ghiveci macelaresc mai usor, national, dar ilfovean).

In ghiveciul national (Doamne fereste, ce alaturare!), radea cineva, au incaput atatea incat ar trebui sa-i spuna ghiveciul national federal si atunci mai ca ar semana, in sfarsit, cu scumpa noastra latinitate intraimperiala - senina, armonioasa, olimpiana! Imperfectibila.

Ma intorc uneori la vinul de buturuga (ananas, o mie unu, zaibar, berbecel, pichet, sau cum Doamne i-o mai fi zicand), la rosuletul nostru cel de toate canile, care o zbugheste spumegand din butoaie inca din noiembrie, de zici in mai ca nici n-a fost vreodata! Ma linistesc atunci si ma las de ganduri negre, ca la o casa batraneasca, vesela si primitoare.

Las deoparte toate tafnele, uit ca n-am bani si vize, nici ambitii, ca nu iau premii, dar ma-njura multi, ca vine iarna si e frig, ca vine vara si e cald, si ma las in voia bucuriei mici de a trai, de-a ma bucura prosteste de ce e si nu de ce-as vrea sa fie, cum fac de-obicei, de ma chinui si ma zvarcolesc si nu merita, zau.

Mod preparare
  • Ceapa si verdeata se toaca
  • Celelalte - carnea si legumele - se grijesc: se taie in imbucaturi, rondele si cubulete, dupa felul si firea legumei
  • Carnea si ceapa se prajesc in doua linguri de untdelemn, se sting cu rosii
  • In restul de untdelemn se prajesc rand pe rand morcovi, patrunjel, telina, dovlecei, vanata, ardei gras, cartof, conopida, varza. Fasolea si mazarea se oparesc 30 minute in apa clocotita si sarata
  • Se asaza intr-o tava mai mare, intai carnea cu sos, apoi legumele, cu uleiul lor cu tot si putina apa de la fiertul fasolei
  • Se sareaza, pipereaza
  • Se pune in cuptor, sa scada, acoperit, la foc mic, circa 30 de minute
  • Se presara verdeata
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate