Covrigi dobrogeni

5/5 1 vot
Descriere

Covrigi dulci, chiar daca pot fi glazurati cu sare. Proportia de faina, sare, ulei, zahar, drojdie e un secret pastrat cu strasnicie de simigiii din Constanta si Mangalia, caci de amestecul acesta depinde cum iese covrigul, crocant si fraged deopotriva sau, din contra, moale sau prea uscat.

Adevarata institutie dobrogeana, covrigul impletit, fierbinte de te frige la degete, si paharul cu iaurt pietros (la malul marii daca nu tai iaurtul cu cutitul nu se cheama ca e iaurt) sunt pe litoral un fel de banalitate a dimi­netilor, ca mersul copiilor la scoala si rasaritul inexorabil si etern al soarelui dinspre mare.

Mod preparare
  • Se face o maia cu drojdie si apa, zaharul si sarea se dizolva si ele in apa
  • Se ameasteca faina cu zemurile astea, se adauga si uleiul si se framanta pana iese un aluat potrivit
  • Se imparte bucati si se lasa 1 sfert de ora la crescut
  • Se intind apoi snururi lungi de aluat, se impletesc in doua si se unesc in covrigi
  • Se trec prin susan, mac, sare uda si dau la cuptor incins, intorcandu-se pana se rumenesc pe ambele parti.
Propune o reteta
5/5 1 vot
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate