Boti

1/5 5 voturi
Descriere

„Botii“ sunt niste galusti taranesti din branza de vaci care se fac in Apuseni in catunele motilor de dincolo de „creasta geografica“ sau „creasta militara“, cum i se mai spune (adica dincolo de ceea ce se vede din vale).

Cu creasta asta „militara“ e o intreaga poveste. Cine crede ca Marea Unire s-a datorat numai Adunarii romanesti de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 si intelectualitatii greco-catolice, are o viziune naivo-patriotico-idilica asupra istoriei.

Marile puteri victorioase hotarasera, destul de corect, sa imparta infrantul si destramatul Imperiu Austro-Ungar dupa criteriile populatiilor majoritare.

Aveau loc recensamanturi, se facusera harti ale tuturor provinciilor imperiale dupa nationalitati, se pregatea infiintarea de noi tari si frontiere.

Ungaria inaintase Parisului, unde aveau loc negocierile, harti ale Transilvaniei in care zona montana, platourile locuite numai de romani din Maramures, Oas, Hateg, Lapus, Apuseni, Nasaud etc. - apareau ca pustii, fiind dincolo de „creasta militara“, de ce se vedea din vaile accesibile.

Intr-o prima varianta, populatia maghiara, aglomerata in orase si in satele de campie, aparea ca majoritara in Ardeal, cu consecintele ce ar fi urmat de aici.

E meritul unor misiuni de geografi francezi (guri subtile rostesc acum, cu pacat incert, cuvantul masoni) de-a fi urcat pe toate cararile transilvane si de a fi inventariat si anuntat existenta a numeroase comunitati romane, acolo unde hartile maghiare marcasera pete albe, lucru ce a contribuit, determinant, la decizia marilor puteri de la Trianon.

Am avut bucuria de a-l fi cunoscut in 1993 pe domnul Robert Ficheux (in toamna lui ’98 implinise exact 100 de ani) unul din cei ce au calcat cu piciorul Muntii Apuseni imediat dupa razboi (i-am luat si un interviu filmat, impreuna cu Radu Grozea, pe care, din motive obscure si penibile, TVR nu l-a difuzat).

Era un domn in varsta de aur, firav, foarte simpatic, vorbea inca perfect romaneste, cu un hazliu accent franco-motogan, ne-a facut sa radem in hohote pe toti cati eram la acel dineu, romani si francezi, povestindu-ne cum manca „boti“ si bea vinars, cum vreau motii sa-l insoare cu fiicele lor „motzotzolles“, cum dormea in iesle, privegheat de rasuflarile blande ale vacilor.

Omul acela facuse si daruise istorie si geografie Romaniei.

Mod preparare
  • Malaiul se pune la prajit in untura pana se schimba la fata
  • Ouale se bat bine apoi se freaca temeinic cu branza
  • Se mai adauga la „aluat“ jumatate din malai, 1 lingura de untura si ceva sare
  • Dupa ce s-au amestecat crema toate, se fac „boturi“ rotunde si mici care se pun la fiert in apa clocotita cu sare
  • Cand s-au intarit, se tavalesc prin malaiul ramas si se dau la masa, cu lapte dulce sau prins
Propune o reteta
1/5 5 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate