Ciorba de perisoare

5/5 2 voturi
Descriere

          Mancare munteneasca prin excelenta - dar se face, de secole, in toata tara, de la Saveni la Cerna si de la Carei la Vama Veche, dupa aceeasi reteta. Fara sa fie strict romaneasca, ciorba de perisoare, alaturi de alte cateva ciorbe de zi cu zi, are un pronuntat caracter national, fiind prezenta cel putin o data pe luna pe mai toate mesele nord-danubiene. Produs de sinteza asiato-european: orez (noi si islamul), bors (noi si Trotki), leustean (noi si fanariotii) - perisoara are totusi si un zvacnet patriotic - apa e indigena, iar vaca de la Racari.

          Amintit in cantecele populare, Leusteanuleste o planta folosita in descantece impotriva Ielelor, de intoarcerea laptelui si impotriva sarpelui. Este cea mai insemnata planta din gradina de legume, avand o influenta magica asupra intregii gradini. De aceea se spune ca daca ti se fura Leustean din gradina, ¡i se vor usca toate verdeturile. In Carpati, radacina Leusteanului se pune in jurul sicriului unui mort, alaturi de alte plante, pentru ca mortul sa nu se faca strigoi. (Niculae)

Mod preparare
  • Se curata ceapa si albitura, se rad marunt
  • Se pun la fiert o jumatate de ora impreuna cu rosia si ardeiul tocate, oasele sparte si o lingurita de sare
  • Se toaca carnea
  • Se spala orezul, se scurge
  • Se amesteca bine carnea cu lingurita de ceapa rasa, orezul, faina, albusul, piper dupa gust, o lingurita de sare, marar
  • Se scot oasele din zeama
  • Se ia din amestec cu lingurita, se rotunjeste un pic - udati-va mana cu putina apa rece - si se pune in ciorba clocotind
  • Se lasa sa mai fiarba, incet, acoperit, inca o jumate de ora cu perisoarele inauntru
  • Se adauga borsul, sa fiarba 2-3 minute
  • Se potriveste de sare
  • Se aromeaza cu leustean tocat, se drege cu smantana batuta cu galbenus
Propune o reteta
5/5 2 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate