Sarmale ardelenesti

5/5 1 vot
Descriere

Pentru ca familiei sa-i mearga peste intreg anul lucrurile tot inainte si sa faca spor, poporul nutreste credinta si are datina ca in ziua de Anul Nou fierbe in oala cap de porc si nicidecum gaina, in credinta ca, precum porcul raneste tot inainte, tot asa si lucrurile din casa sa-i mearga tot spre spor; iar nu fierbe gaina, pentru ca, precum gaina raschie tot inapoi, asa si familiei unde se mananca in ziua de Anul Nou gaina ii merg trebile tot inapoi. (Pop Reteganul)

Mod preparare

Umplutura:

  • Ceapa se caleste putin in unsoare, apoi se adauga toata carnea, creierul si, dupa un timp, orezul
  • Se amesteca bine toate, se lasa sa-si schimbe culoarea, apoi se potriveste mancarea de sare, piper, paprica, se lasa sa se raceasca, se mai adauga si 2 oua batute, se amesteca bine si se umplu foile de varza

 

Sos:

  • Sarmalele ardelenilor sunt cat de mari se poate
  • Umplutura e moale, apoasa, rasucita intr-o foaie mare, nu prea stransa
  • In oala mare si lata de pamant, pe fundul uns cu untura, se potriveste strat de sorici si carne afumata, felii de chisca apoi panza de varza tocata, apoi strat de sarmale cu afumatura printre ele, crengute de marar si cimbru si iar asa si tot asa
  • Ultimul strat e de varza. Se toarna sosul, se lasa oala pe marginea plitei, sa undeasca, si o noapte intreaga (nu uitati ca Chardonnay-ul, Traminer-ul, Pinot-ul Gris si Muscat-ul de Jidvei sunt acele vinuri albe care amesteca frenetic miresme de ambrozie si nectar cu parfumuri satanice, fragezimi acide cu alunecari desfranate, eleganta vanitoasa, nelinistita de play-boy cu concentrari si elocvente de sefi de promotie - mai pe scurt: vinuri cu arome amagitor florale, dar cu gust uluitor de generos, bine legat, sec si vanos).
Propune o reteta
5/5 1 vot
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate