Pomana porcului de Aiud

3/5 3 voturi
Descriere

Inca o „tochitura macelareasca“? Ei si, e sarbatoare, asa e datul cu bucatele jertfelnice, trebuie sa fie abundenta, sat, indestulare, ca sa-si implineasca menirea benefica.

Problema e cu vinul, ca rosu ar trebui sa fie. Iar cine va putea gasi, la vreo crasma din Aiud - tara vinurilor albe - un Pinot Noir de la Uricani, acela noroc porcesc (e Craciun!), surpriza mare si mare bucurie va avea. Vinul acesta, rasat si nervos, e, oriunde se aduna o masa buna si un om flamand, binecuvantat la el acasa (cu pile si cu putin noroc, gasiti Pinot Noir si la Aiud, doar ca-i foarte rar si cam strepezit).

De culoarea unei terra-cota de Siena, bine arse, Pinot Noir-ul de Uricani are parfum de fruct salbatic cand e tanar si se zbenguie. Cand e matur si-n puterea lui, la patru-cinci ani, atunci se incheaga in rotunjimi atletice si elegante.

Buchetul s-a stilizat, are un soi de palpit vegetal catifelat, iar gustul e echilibrat. Dar nu s-a construit intr-un sens solemn, dramatic-arogant, ca un Cabernet Sauvignon, ci cu sensibilitate artistica, cu vigoare si finete inefabile.

Dar, daca n-aveti drum pe la Iasi si nici n-ati aflat pe nicaieri un Pinot Noir ca lumea (va trimit, daca aveti nevoie, cu scrisoare, la prieteni buni de la Minis ori Murfatlar) atunci ramaneti pe langa casa ( langa pomana noastra bine prajita) si umblati prin viile Aiudului: la Livezile se face un Sauvignon unic, galbui ca para, cu miros de silex scaparat si fructe uscate, un vin de rasa, sec, ardent si vivace, care imbraca cuviincios orice pomana si mare pomana isi face cine vi-l da, oricat ar costa.

Mod preparare
  • Toata carnea se taie imbucaturi si se pipereaza
  • Se incinge untura, se freaca cu boia, se prajeste carnea
  • Usturoiul se piseaza pasta si se dilueaza cu putina apa
  • Cand e gata carnea, se sareaza si se toarna mujdeiul si vinul; se mai lasa 10 minute sa sfaraie pe foc, sa nu spuna usturoiul ca-i e frig de Ignat
  • Se ofera cu un capac de ou ochi si o bucata de branza de fiecare mesean

 

Taina (culturala): pe la Bistrita, pe Bargaie, tochitura, pomana porcului se stinge... cu branza (cum? simplu: cand s-a rumenit si s-a patruns carnea, se adauga branza faramata, se amesteca si se da la masa).

Propune o reteta
3/5 3 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate