Crumpi in duba

0/5 0 voturi
Descriere

Iarna, cand vanturi din trei parti - de pe pusta, din Carpati si din Balcani - zgribulesc dulcea campie de vest (atunci se limpezeste vinul de Recas, cand doarme Timisoara sub zapada), o duba de cartofi fierbinti, cu sclipiri rosiatice de paprica, rezolva multele mele angoase, ba chiar si pe cele ale Claudiei care, ca orice banateanca, are sani frumosi, mananca bine, dar ii e frica de intuneric.

Se dau la masa fie pe langa fripturi si tocanite, fie in suficienta singuratate, numai cu muraturi sau sfecla rosie cu boabe de mustar si chimen, ca-n Banat. De sete, cer un vin sec, cu caracter, de baut insistent cu poporul si discret cu neamurile bune (care se jeneaza sa fie vazute pupand ulcica pe unde-o pupa si gloata), Rosu de Minis (celebra adunatura amesteca nu numai toate rosiile de pe dealurile Zarandului, ci si un strigat crud, dominator, cu o soapta tandra).

Mod preparare
  • Cartofii se curata, se taie bucati sau felii rotunde
  • Slanina se taie felioare subtiri si se cresteaza pana la soric (sa se dezvolte corespunzator)
  • Se incinge o duba (tava!) cu untura, se pun cartofii, se acopera cu slana si se dau la cuptor
  • Cand s-au facut, se scot din tava, se pun pe o tipsie si se presara cu boia
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate