Musaca de telina

0/5 0 voturi
Descriere

Nu prea raspandita si nici prea populara - telina e si scumpa si greu de taiat - „musacaua“ aceasta e inca o dovada ca, la bucatarie, totul e posibil dar totul se transforma, dupa reguli si (care o fi pluralul de la bunul plac?) tafne necunoscute (intrebati pe un arab sau pe un turc inca mestecand, incantat, ultima bucatica de mussaka de vinete, despre musacaua de telina - o sa va rada in nas).

N-am gustat, pana acum un an, vreun vin de Jiu, ca nu stiam ca se poate! Dar uite ca s-a pomenit un prieten de prin Retezat sa aiba soacra la Cordesti (mare pricopseala!) si asa ne-am luminat noi ca Jiul nu e numai un rau gros de carbune ci si podgorie in putere.

Cabernet-ul de pe Jiu (Dobrita!) e negru-pestera (tot carbunele saracu’!) si fortos tare. Cel putin cel adus de Costica Craciunescu (avea cinci ani vechime!) era de-acum un munte de bazalt lichefiat si adunat in pahar. Intai am crezut ca-i Samburesti de pe vremuri, atat de bine era rotunjit! Si avea si un buchet vanos de flori uscate, violete de Parma si papadie amaruie, cum numai pamantul intunecat al Gorjului poate sa dea. Implinit cum nu se mai poate, falnic, cu o tinuta sigura si teribil de aroganta, a nascut urmatorul dialog profund: „Costica, ce bem noi aici, cu musaca de telina, sange de cati draci?“ „E vin de Jiu, draguta Radule, vin vechi de Jiu, n-o fi de mirare sa fie si draci si ingeri in el!“

 

Mod preparare
  • Telina se curata, se taie felii subtiri, se pune la prajit in unt
  • In alta tigaie se incinge untul pentru tocatura
  • Se toaca ceapa, se pune la rumenit in acel unt
  • Se inmoaie painea in lapte, se amesteca cu carnea tocata, sare, piper
  • Se pune carnea peste ceapa calita si se amesteca
  • Dupa cinci minute se adauga si bulionul de rosii, pasta de ardei si se mai lasa vreo zece minute, sa ia gust de prajeala, apoi se da deoparte, sa respire
  • Telina se intoarce, sa se rumeneasca pe ambele parti
  • Se unge bine un vas mare cu unt, se presara pesmet
  • Se asaza feliile de telina, pat
  • Se bate tocatura cu 2 oua si se toarna in cratita, peste telina
  • Se ascunde tocatura cu felii de telina, sa nici nu banuim c-a fost pe-acolo
  • Se prajeste ceapa taiata pestisori si mai marunt
  • Se prajeste si faina langa ceapa, se sting cu supa de carne

Toate se aduna acum:

  • Se acopera telina cu felii de rosii
  • Se toarna zeama peste musaca
  • Se pune in cuptor, focul abia palpaie, mancarea sfaraie un ceas, subtire, rosiile se rumenesc incet, aratand ca se apropie sfarsitul cel asteptat
  • Se bat ouale bine cu smantana si se toarna peste musaca, sa ascunda ce-au patit rosiile
  • Cand s-a colorat aramiu deschis smantana, chiar ca e gata!
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate