Puicana umpluta

0/5 0 voturi
Descriere

Gingasa vorba, „puicana“, dar uite ca vine lacomia si o umple de ceapa, caldura si trivial. Asta e, oricum n-ar fi ramas vesnic adolescenta, peste iarna devenea, jalnic, gaina. Mai bine sa moara tanara si umpluta!

Masa de sarbatoare la care am vazut prima data aceasta pilda de arta monumentala dar consumabila imi va ramane vesnic (masor si eu lumea, cum pot) in amintire ca un fel de oras medieval (dintr-un vis pantagruelic): turnul de mamaliga, puicana ca un castel (as zice futurist, dar nu-i oare de rusine pe langa gaina umpluta?) zidit pe o fundatie de muraturi si foisoarele cu luciri stinse ale sticlelor de Oporto de la Averesti si de Codana de Odobesti (ai zice ca vinurile romanesti au fost botezate numai de baietei obsedati, cu placere la pubere si nu numai: Feteasca - de care o fi, alba, regala, neagra - Babeasca - ba neagra, trecuta de orice limita, ba inca in putere, gri adica - Grasa, Rujita, Ardeleanca, Rosioara si, mai nou, Codana si ...Miorita !!!). Daca Oporto-ul de Averesti e de mult, de aproape un veac, o certitudine - vin remarcabil, cu delicatete liliala, radiind insa mefistofelice luciri rubinii, Codana e doar o tinerica necunoscuta (inca), bine bronzata, ce are mai multi (dar numai) tati: cercetatorii de la Odobesti. Pare a avea o purtare buna, aproximativ cuviincioasa (ca doar provine dintr-o glorioasa ascen­denta moldoveneasca - Babeasca Neagra si Feteasca Neagra), iar pe privitelea si pe gustatelea este, cum ii spune si numele, un vin rosu suav, dar cu nerv (cum sunt si bunicile sale atat de deosebite, de originale!). 

Gaina umpluta e cea mai aleasa mancare taraneasca. Ea se face la cumatrii, la mese mari si pentru asteptarea dragutilor. Nasului la nunta, ca sa deschida baerile pungii si sa dea dar mare tinerilor i se pune inainte gaina umpluta si rumenita, acoperita cu un stergar frumos, cu glume si veselie - la ruperea ei in bucati de catre nas facandu-se mare haz. Gaina umpluta se da si mirelui la masa cea mare, si tot gaina umpluta se da la cumatrie, cand Dumnezeu l-a daruit pe gospodar c-un flacau frumos si voinic, care sa-i mosteneasca numele si averea, si sa-i fie de ajutor la munca si la vreme de batranete. Gaina umpluta se pregateste asa: in locul matelor se pune umplutura alcatuita din miez de paine, oua, stafide, nuci ori alune pisate, si mirodenii - cuisoare, scortisoara, inibahar. (Lupescu)

Mod preparare
  • Puicana se alearga pana da Dumnezeu si o prinde careva, apoi se jertfeste in spiritul lui Zamolxe si al lui Dragobete, de juna (ma iertati ca bat campii, dar sunt tulburat de foame si intrigat - cata ipocrizie! - de tragedia destinelor prea iute curmate)
  • Odata puica grijulita, trecem la tocat ceapa, ciupercile, verdeata
  • Dansele, maruntaiele, se taie cat de marunt, painea se inmoaie in lapte, ouale se bat (am uitat ceva?)
  • Umplutura are la baza ceapa (incepe, incet incet, constructia unei catedrale) care se „sticleste“ intr-o baita de ulei si unt bine infierbantate
  • Cand albeata cepei s-a tulburat si a devenit cetoasa, se stinge cu vin si apa
  • Se adauga pipota, inima, carne de la gat, sa stea la inabusit, ca la o juma’ de ceas
  • A venit si randul ficateilor, care se parpalesc, in acelasi creuzet al unei mari zidiri, numai cateva minute
  • Dupa ce s-au racorit, maruntaiele se toaca (din cutit!)
  • In acest timp se pun la tingire si ciupercile, sa-si lase apa
  • Gata, toate s-au pregatit pentru clipa cea mare, se amesteca ciupercile si maruntaiele (cu zeama de la prajeala cu tot), implinindu-se cu verdeata, painea (stoarsa de lapte) si ouale si se potriveste umplutura de cimbru, sare si piper
  • Se umple puicana (eliptica formula, care ascunde efortul titanic si servil de a strecura umplutura prin tartita - ma iertati, insa chiar si la puicane tot asa se numeste - fara s-o faci harcea-parcea, de a coase orificiile fara sa le desiri)
  • Se da la cuptor, pe foc molcom, imbaiata in unt, ulei si supa fierbinte, pana se patrunde si se rumeneste
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate