Bors de icre

0/5 0 voturi
Descriere

(De Joia Mare, nota mea) Se umple bors. Borsul umplut in aceasta zi nu se strica tot anul. (Marian)

N-am intalnit si deci n-am gustat ! Dar in documentele scrise (cartea lui M. Lupescu) precum si in cele orale (mama lui Stefanuta Apopicii, la o „paranghelie“ cu crapi si vin de tara la Dragsani) apare ne-ndoielnic si repetat, ceea ce ma obliga (in cartier mi se spune domnul Rigoare sau Mafoameadeexactitate) la consemnare.

Am insa intuitia ca o extinctie dureroasa pandeste si aceasta veche specie de bors, ca pe multe alte fiinte si lucruri etern minunate, dar numai efemer adecvate (noua) si devenite astfel - prin evolutia sau involutia firii (noastre) capricioase si consumiste - inutile (o sa-mi scriu fraza asta limpede si frumoasa pe tricou, si-o sa ma duc in fata primariei din Botseni, poate se mai poate salva ceva - ma si aud strigand, cu lozinca fierbinte-n protap, „Luati mainile de pe bors!“ - oricum, dau ca sigura infiintarea „Ligii pentru Salvarea Borsului de Icre“, ong si onp, cu un necesar - traditional - de patruzeci si sapte de masini si opt sedii)

Daca vreo moldoveanca cu memorie buna a facut, deloc din intam­plare, zama asta, atunci numai in Postul Mare putem fi, de Florii sau de Blagovestenie, caci acest borsulet, improvizatie substitutiva sau rafinament avansat, este consacrat dezlegarilor ihtiofage.

Mod preparare
  • „Limbile“ de icre se pun in apa calduta, la desarat, zarzavatul se taie marunt si se pune la fiert in apa rece, verdeata - patrunjel, leustean - se toaca
  • Borsul se da in cateva clocote, apoi se rastoarna si el peste zarzavat
  • Daca a trecut destul timp si mai ca s-au muiat toate, vine si randul icrelor: nu e nevoie sa fiarba mai mult de un sfert de ora
  • Se presara si verdeata, se ofera cu „pane“ ori mamaliga calda
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate