„Mai tatuca”

5/5 1 vot
Descriere

Candva, la pomana porcului, se facea si acest fel de mancare, sanatos si zemos. Azi, doar mosii de pe vaile Dornelor si-l mai amintesc, ca pe o bucurie indepartata si nemaiintalnita a copilariei (totusi, la inceput de secol, etnograful Tudor Pamfile il pomeneste, dar fara sa detalieze si magnifica recepta).

Am avut norocul sa-l intalnesc, intr-o zi de toamna rece si timpurie, pe mos... Craciun (da, da, asa-l chema, mos Craciun Craciun) de loc din Maramu, dar cu nevasta de la Valea Bancului (Gura Humorului, Valea Bancului - asta-i Bucovina !) care s-a-ndurat de frigul din mine (eram la pescuit si cazusem in apa - de munte !) si mi-a gatit, de, ca la Craciun (acasa), ratia lui de „adidasi“.

De Boboteaza din bucatele puse pe masa nu se mananca nimic pana ce nu umbla preotul cu crucea, pentru ca, daca se mananca inainte de aceasta, atunci si pasarile mananca vara painea pe camp. (Marian)

  • Cele 4 picioare-copite ale porcului, numite popular, in vremurile de restriste ale ratiilor (nascute, dintr-o impura coincidenta, o data cu generatia literara numita, textual, „optzecista“ sau „desantista“) adidasi - ceea ce a oferit, pe tava, desigur, rapsozilor (dar si rapsoditelor) postmoderni sansa unei gaselnite, o romantica si suculenta definitie; „generatie in blugi si-n adidasi“

 

Mod preparare
  • Se prajesc copitele (bine grijite, desigur) in untura, dimpreuna cu ceapa
  • Se sting cu vin si apa, se acopera si se lasa sa fiarba, cam un ceas, pana scade aproape de tot si cade carnea - bine rumenita - de pe oase (ca la piftie)
  • Se taie usturoiul felioare
  • Se dezmiarda prajito-fiertura, vor cadea deci petale de usturoi, semincioare de cimbru, sare, mai si roseste locul nitica boia
  • Se mai ravaseste friptura - dar nu cu furie, sa nu se sfarame carnea - si se da la masa, cu mamaliga calda si vin fiert, si-apoi sa tot petreci, mai tatuca mai, cu mos Craciun Craciun, pana se schimba noaptea in zi, iarna in zana lui aprilie si continentul multicultural Mihai Oroveanu in gratiosul, aschilambicul, insularul Nijinski.
Propune o reteta
5/5 1 vot
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate