Lostrita de Bucovina

5/5 1 vot
Descriere

Azi, numai bucovinenii si morosenii mai au sansa geografica sa poata pescui, fara cheltuieli si timp pierdut, in ultimele rauri romanesti unde mai exista lostrita (Hugo Hugo) unul din cei mai mari salmonizi exclusiv de rau din lume (ca si taimenul asiatic). De aceea, numai retetele lor mai au sens si mai sunt vii, chiar si pentru o carte ca aceasta, destul de preocupata de radacini.

Atentie: lostrita, un peste pe cale de disparitie, e strict protejat in Romania si aiurea. Pescuirea lui fara autorizatie legala - foarte greu de obtinut de altfel - e delict si se pedepseste ca atare. Asa ca verificati daca cel ce vi-l ofera cadou sau spre vanzare (treaba care deja este ilegala) are autorizatie de pescuit eliberata de Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, ca sa nu deveniti complici la o ticalosie si buni de procese penale si zarva publica.

Daca totul e in regula, bucurati-va de acest peste unic, la fel de gustos ca si somonul. Cinstiti-l cum se cuvine, cu un vin alb pe masura, Sauvignon Alb de la Dealu Mare, din cramele de la Valea Caluga­reasca ori de la Breaza (nu e intotdeauna numai Sauvignon Alb: se amesteca, in vie si in budana, cu Petit Sauvignon, ceea ce ii da o finete indescriptibila)

Impreunati astfel doua pietre extrem de rare si de pretioase, fiind, o spun cu toata invidia, un mare, foarte mare privilegiat.

Mod preparare
  • Se sterge bine pestele cu un servet (avand o piele destul de groasa si deloc apetisanta, e preferabil sa-l jupuiti: eu fac asta si cu salaul, bibanul si stiuca, cand vreau sa scap de blestematii de solzi care m-au intepat in mii de feluri); se taie felii groase de un deget
  • Se freaca cu sare, se tavalesc prin malai
  • Se incing unt si untura intr-o tigaie cu capac
  • Se rumeneste pestele, acoperit
  • Se toaca usturoiul si patrunjelul
  • Se incalzeste smantana, se amesteca cu usturoi
  • Pestele frumos aurit se potriveste intr-un platou preincalzit, se toarna smantana fierbinte peste el si se presara patrunjel
  • Se ofera imediat (sa n-apuce sa se-nmoaie coaja) cu paine alba, de cartofi si faina, ca-n Carlibaba, pe Bistrita Aurie
Propune o reteta
5/5 1 vot
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate