Purcel umplut

0/5 0 voturi
Descriere

Mi se parea ca numai banatenii fac fapturile gustoase, ca mielul si gaina, sa se umfle, spectacular, in piele si-n pene (natura are oroare de gol), spre a umple mai apoi scena pantecelui nostru (dupa vechiul principiu al teatrului in teatru). Dar eram in eroare (estetica): nu stiam ce poate partea de sud a fostei Moldove de Nord, la vreme de cumetrie.

Ardeasca. In unele parti ale Bucovinei era mai inainte datina (de Boboteaza, nota mea) ca tineretul sa ia, dupa ce s-a sfintit apa la Iordan, cate un taciune aprins din focul ce a fost facut pentru aprinderea sacaluselor si sa se intoarca cu taciunii acestia intr-un loc mai deschis si acolo, punand iarasi taciunii la un loc, si mai punand inca paie si frunze uscate peste dansii, faceau un foc mare. Dupa aceasta, inconjurandu-l din toate partile, prindeau a juca in jurul lui. Iar cand focul prindea a se potoli, atunci incepea care dincotro a sari peste dansul (spre a se purifica si a li se implini dorintele, mai ales cea mai arzatoare, casatoria, n.m.). Facerea focului acestuia, precum si jocul dimprejurul lui se numeau Ardeasca. (Marian)

Ma mai las uneori dus la-ntamplare, de curiozitate si de cate-un drum necunoscut - chiar si masina o ia de nebuna, pe unde vrea ea, si se opreste unde o taie cauciucul - prin lumea larga si asa descopar si eu tara, agro-turismul, ba chiar si vino-turismul.

Ca daca n-apucam de la Galati, spre miazanoapte, pe un drumeag pustiu - de n-ar fi fost marginit cu plopi frumosi nici c-as fi ajuns pe acolo - n-as fi aflat veci ce bine legat e Oporto-ul de la Pechea, cum miroase el a cirese amare, ce voal caramiziu poarta in seara vietii, ce sec si amplu poate sa fie!

Mod preparare
  • Se grijeste purcelul, se pregateste o tava pe potriva, cu leasa de lemnisoare pe ea.
  • Se amesteca tocatura, se umple burta, se coase, se unge cu boia, unt si untura, se stropeste cu vin si se da la cuptor incins, dereticandu-se ca orice purcel la tava
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate