Pirosti

0/5 0 voturi
Descriere

Cu un puternic iz de izba, pirostile moldovenesti se coceau candva pe pirostrii de piatra, la temelia numeroaselor umpluturi si aluaturi slave, denumite varenciki, coltunasi, blini si, bineinteles, piroski.

Calde, cu smantana si un pahar de vin parfumat de Cricov sau de Hancesti, au elocventa unui deliciu, delirand in limba apatrida a savorii.

Sambata Branzei cade inainte cu o zi de Lasata Secului la Branza. In toate casele moldovenesti se fac placinte cu branza si toii se bucura pentru ultima data, inainte de post, de dulcele laptelui. Noaptea nu se doarme ci se privegheaza pe langa focuri mari, facute-n ulita, cu cantece si jocuri si alte bucurii omenesti, ce la copilarie si la batranete nu-s cu putinta. (Marian)

Mod preparare

Aluat dospit:

  • Se pregateste plamadeala din lapte, drojdie, putina faina si ceva zahar si se lasa la loc cald, sa creasca, cam 1 ceas
  • Se face moviloi de faina, se ingroapa in mijloc plamadeala, ouale, untul, sare dupa pofta, lapte si se framanta
  • Se imparte in patru si se intinde fiecare bucata intr-o foaie subtirica
  • Fiecare foaie se unge cu untura intarita
  • Se pune foaie peste foaie, se impatureste in patru si se lasa sa respire 

 

Aluat nedospit:

  • Untura se pune la incins (lasand doar 1-2 linguri la sleit)
  • Faina se opareste cu 5-6 linguri de untura fierbinte si se amesteca pana se-mpreuna, apoi se dau la muncit si ouale si sarea
  • Din lapte se potriveste aluatul, care trebuie sa fie cat de cat moale

 

Umpluturi si umpleri:

  • Dospit sau nedospit, aluatul se intinde intr-o foaie de un degetel grosime si se taie in rondele cu un pahar lat la gura
  • Umpluturile moldovenesti sunt cam aceleasi ca pretutindeni: ciuperci, carne tocata, branzeturi, maruntaie, legume (mai ales varza si dovleac)
  • Se umplu pirostile, se lipesc marginile cu grija, intre degete - da bine, ca o decoratiune - o sa arate ca o felie de mar
  • Se pot coace in cuptor, fierbe in apa sau praji in multa untura
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate