Friptura de miel ca-n Banat

5/5 1 vot
Descriere

Obicei si bucatica sarbatoreasca, pulpa sau spata umpluta a Pastelui banatean e atat de gustoasa ca-ti ia mintile: de cate ori venea Olguta cea frumoasa si bruneta de la muma-sa cu ast dar, de atatea ori o ceream, cu privirile ratacite si glasul gatuit de pofte, de nevasta. Norocul meu (si-al ei) ca tanara in chestiune era banateanca „alacart” (adica avea pe tat-su svab cu mehedintean, pe maica-sa ceva sarboaica cu ardeleanca iar pe frate-su in Austria) asa ca radea doar, asteptand, frumoasa, bruneta si docila (abandonata), sa ma satur de toate cele ce-mi dadea. Si, Doamne, ce penibil, ce mediocru, ce trist, ce nedrept, intr-un tarziu, ma saturam.

Rumenita si spectaculoasa, friptura de miel, astfel umpluta, face parte din ceremonialul de Pasti al banatenilor. Si ei, dragii nostri sud-vestici, o mananca tot cu salata „orientala”, din cartofi, oua fierte, ceapa, salata verde.

Iarna, aceiasi scumpi (la vorba si la punga) „begateni” umplu, in acelasi fel, buzunarele sferto-purceilor, de unde si Friptura umpluta de purcel (sau Friptura de purcel ca-n Banat), inlocuind untul cu untura si verziturile cu darul pivnitelor si camarilor.

Dintre vinurile numeroase si valoroase ale Banatului si Carasului, rigorile sarbatorilor te obliga sa recurgi la valorile autoritare, la discursurile sigure: Cadarca, precum si Cabernet-ul Sauvignon, de pe unde o fi, Minis, Recas, Moldova Noua, si asa mai departe. Dar nu se poate trece peste o capodopera: Pinot-ul Noir de Minis, a carui finete uluitoare, nemaiintalnita, il asaza in rafturile marilor si burdusitelor butelco-teci mondiale.

Mod preparare

Friptura:

  • Intre carne si os, intre spata si coaste, intre carne si coaste se deschid, cu cutit fin si taios, buzunare
  • Friptura se sareaza si se lasa „sa se-ndulceasca” cam un ceas (mielul fiind fraged, nu se-ntareste ca alte carnuri de la sare).

 

Umplutura:

  • Ceapa se toaca si se caleste impreuna cu maruntaiele, apoi totul - prajeala, verdeata, miez de paine - se trece prin masina de tocat si se amesteca cu oua, sare si piper.

 

Friptura:

  • Se umplu buzunarasele, se prind cu ata groasa
  • Friptura se presara cu ceva paprica, se unge cu unt si se pune in tava, cu vin, usturoi si ceapa verde, piper boabe
  • Se da la cuptor incins, vreo doua ore, stropind mereu cu apa sau vin dulce si sos din tava.
Propune o reteta
5/5 1 vot
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate