Paine cu lapte

5/5 1 vot
Descriere

Paine de coci vinerea, si umpli bors (cu carne, n.m.), se face sange. O femeie a facut paine vineri si a murit. (Niculita-Voronca)

Pe langa unele formule de invocatie, „framantatul“ aluatului, „muncitul“ lui presupune un mare efort. Cu cat painea este mai mult „muncita“, cu atat valoarea ei spirituala creste.

De observat ca aluatul capata conotatii rituale direct legate si de statutul de varsta al aceleia ce il framanta. O fetita mica pentru „turta ursitorilor“ (in sate din Ialomita, Olt sau Dolj), o fata mare pentru colacul miresei si o femeie batrana pentru colacii de inmormantare sunt, in genere, categoriile de varsta ce isi pun amprenta asupra virtutilor magico-rituale ale aluatului. (Vaduva)

Taina: inainte de a le baga in cuptor, banatenii presara pe painite

sare, mac, chimen.

Mod preparare
  • In loc de apa, painea se framanta cu lapte, ceea ce o face mai degraba corn, chifla, colacel
  • Se desface drojdia in lapte caldut
  • Se cerne faina, se face groapa, se toarna lapte cu drojdie, sare si se framanta
  • Se adauga lapte cald, cate putin, pana se face aluat potrivit: se lasa sa dospeasca
  • Se formeaza painisoare si se coc in tava presarata cu faina, cam 1 ceas, la foc mijlociu, pana se rumenesc
Propune o reteta
5/5 1 vot
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate