Placinta cu nuci

2/5 1 vot
Descriere

(De Sfanta Varvara, 4 decembrie, n.m.) Mamele obisnuiesc sa-si imbarbureze copiii, ungandu-i pe fata cu miere, cu apa in care s-a topit zahar etc., ca sa fie feriti copiii de varsat (sau de friguri), sau, daca s-au imbolnavit, boala sa fie dulce ca mierea, ca zaharul s.a.m.d. In apa cu care se spala copiii s-a spalat in prealabil o icoana, pentru ca fata copiilor sa fie curata ca icoana.

In unele parti se fac turtele Barburii - turte cu nuca, unse cu miere. Una se da de pomana la copii, cealalta se pune in streasina casei. Langa casa se mai pune o cofa cu apa, in credinta ca, atunci cand va trece varsatul, sa manance din turta pusa la streasina, sa bea apa din cofa si sa plece mai departe, la alta casa. (Pamfile)

Credeam ca Moldova e taramul unde curge miere si ninge zahar, dar m-am inselat: torentii (diversitatii!) dulciurilor pe coastele sub (si sud) carpatice curg. Aici, pe mesele targusoarelor dintre Buzaie si Cerne se formeaza nesfarsitele tornade lipicioase ale prajiturelelor, dulceturilor si placintelelor „de casa”.

Divagatie: ce epitet national-miraculos, acest „de casa”, prieteni, ce parola, mon ser, curat magica! Cine rezista - si nu se deschide - la auzul acestui „Sesam”? E de-ajuns sa spui, in Romania, „de casa”, ca o vraja se leaga si obiectele - „tuica de casa”, „carnatul de casa”, „vinul de casa”, „taieteii de casa” sau, generalizand, „mancarea de casa” - devin irezistibile. Aceasta, pe langa ca spune multe despre natura noastra infantil-rustic-nostalgic-patriotica (ar fi necesare nuantari, banuiesc, dar se racesc placintele), ar trebui sa fie indemn destept negustorilor si carciumarilor.

Mod preparare

Aluat:

  • Se framanta „cu apa caldicica” un aluat moale si elastic si se bate, sa-i iasa aerele, cu facaletul
  • Se imparte in doua, se acopera cu o cratita incalzita si se lasa sa se repauseze o jumatate de ora
  • Se presara planseta cu faina, se intinde foaie cat de subtire si de larga - cand nu mai e de folos sucitorul, te duci cu mana pe coca (marginile groase ce depasesc planseta se rup si se dau deoparte) - si se lasa sa se zbiceasca

 

Umplutura:

  • Se stropeste foaia de placinta cu unt, se presara cu miez de nuca macinat amestecat cu zahar (sau miere)
  • Se ruleaza foaia de la o margine, sulul obtinut se stropeste cu unt
  • Se unge bine tava cu unt, se taie si se potriveste sulul dupa marimea tavii, se mai unge iar cu unt si se da la cuptor incins, pe foc blegit
  • Daca s-a rumenit, se mai ninge cu ceva zahar pudra amestecat cu miez de nuca sau aluna pisata sau, dupa dichis oriental, se scalda in sirop catifelat de zahar cu vanilie (campulungencele varsa sirop de fructe sau de miere)
Propune o reteta
2/5 1 vot
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate