Tocana haiduceasca

5/5 1 vot
Descriere

Mancare grea, temelie a bucatariei taranesti din Gorj, loc muntos de paduri infricosate si ciobanie milenara.

Un Merlot de Jiu sau de Severin, bine imbracat in culori intunecate, cu miros de agrise negre zdrobite si gust bogat, aratand puternice seve solare, ar fi exact ce trebuie la incercarea tulburatoare de mai sus, care usoara nu poate sa fie, dar gustoasa este peste masura.

Vechi cantec muntenesc:

Dragostea de Unguroaie

Ca si carnea cea de oaie

Cum o pui Ia foc se-nmoaie

Iar dragostea de Romanca

Ca si carnea de juninca

Ca si domnii o mananca

Mod preparare
  • Carnea, rinichii, cepele, bine grijite, se taie felii lungi si subtiri
  • Se pune ceapa la calit in untura cu unt, pe foc mic, acoperit
  • Cand s-a muiat, se adauga carnea de manzat pentru vreun sfert de ora
  • Apoi se pune si carnea de berberce, alt sfert de ora
  • Se desface faina in putina apa calda
  • Urmeaza rinichii si faina, pentru 5 minute
  • Se stinge prajeala cu zeama de carne si se lasa sa bulbuceasca o jumatate de ora
  • Se taie slanina felii subtiri, se pune la prajit intr-o alta tigaie
  • Se grijesc ciupercile, se taie si ele felii subtiri
  • Cand slanina s-a rumenit si a lasat zeama, se pun ciupercile la calit,10 minute
  • Se adauga apoi la tocana ciupercile si slana, se potriveste de sare, se mai lasa sa undeasca inca 1 sfert de ora
  • Se ia tuciul de pe foc, se pune smantana, se mai amesteca un pic, asa e buna, cu mamaliga si muraturi

 

Taine: intre ciupercile de padure, uscate sau proaspete, ce se pun la tocana, ar fi de mare efect 2-3 iutari, niste ciuperci albe, usturoase care dau nerv mancarii.

Propune o reteta
5/5 1 vot
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate