Turte de malai

5/5 1 vot
Descriere

Intre Cheia si Tismana, in toate satele valahe de sub munte, am mancat turte de malai cu orice sau ca orice.

Taranul gorjan intrebuinteaza un fel de mancare facuta din faina de porumb cu untura si oua (jumari din faina de porumb) (dr. Manolescu)

Testul e un cuptor preistoric pentru coacerea painii si turtei sacre. A devenit, prin timp, cuptor taranesc universal si s-a desacralizat in buna masura. E modelat din lut de femei in ziua populara de Ropotin (Cerina), in martea a treia dupa Paste. Prelucrarea si modelarea lutului se face numai de femeile casatorite. intrucat e interzis sa-l faca in alte zile ale anului, iar cuptorul mobil din lut se poate sparge sau crapa, fiecare femeie isi modeleaza doua sau mai multe Teste. Fazele de lucru, insotite de numeroase credinte si practici magice, urmeaza succesiunea fazelor parcurse de olar la confectionarea cera­micei si de femei cand prepara painea: taiatul si faramitatul pamantului; inmuierea pamantului cu apa si obtinerea lutului; framantatul si calcatul lutului amestecat cu pleava; modelarea trupului divin cu mana; infrumusetarea Testului prin spoirea (lipirea) lui cu lut foarte fin si prin ornarea lui cu crengute verzi si flori de camp; asezarea lui pe frunze de nuc sau lipan in bataia razelor de Soare. Femeile, dupa efortul fizic apreciabil, petrec si se ospateaza din belsug cu mancare si bautura, in compania Testului, pe care il stropesc cu vin. in aceasta zi, femeile cred ca au dreptul sa se poarte brutal cu barbatii. Pentru cei vechi, Testul forma, impreuna cu vatra pe care se aseza, o pereche divina: Zeita Mama, simbolizata de vatra sau culcusul Pamantului si Zeul Tata, Soarele, simbolizat de Testul semisferic, incins in foc, care zamislea painea sacra. (dupa Ghinoiu)

Testul este o mare pierdere a bucatariei moderne. Sau ar putea fi, la un moment dat, marele ei castig!

Cuptorul batranesc, preincalzit (si apoi golit de taciuni) si testul preistoric erau cele mai echilibrate metode de a coace bucatele.

Testul e cuptorul romanului de prin Teleorman, Romanati, Gorj s.a. El e facut din pamant ca caciula unei ciuperci serpesti. Se face din pamant galban, calcat bine, cu paie - de 9 ori - si uscat la soare. In creasta lui i se da o gaura prin care intra lemnul testului, cand il ridici ca sa-l asezi pentru copt panea sau friptura. Fiind boltit, focul arde, putand coace pane cat de mare inlauntru. Cuptoarele de caramida, oricat de bune ar fi, nu pot coace o pane asa de gustoasa ca testul. (Lupescu)

Fara flacara directa, cu caldura uscata si uniforma, „de piatra“, cum se zice, venind de pretutindeni, cuptorul si testul faceau painea colac pufos si carnea cea mai atoasa frageda ca untul, fara sa le arda vreodata!

E stiut ca mancarea gatita „pe lut“ (piatra, caramida) e cea mai sanatoasa si mai „vie“, mai ales prin comparatie cu cea „pe fier“, in flacara incineratoare.

Industriasul care-i va aplica principiul intr-un aparat modern va schimba fata si masa lumii.

Turta Arietilor e o coptura din malai sau faina preparata in ziua de Arhangheli (8 noiembrie) cand se amestecau oile cu berbecii pentru imperechere. Pentru a afla daca le va fi bine sau rau oilor peste aproximativ 21 de saptamani, durata de gestajie a ovinelor, turta se arunca in mijlocul turmei si se facea pronosticul: daca cadea cu fata in sus era semn bun, daca cadea cu fata in jos era semn rau. (dupa Ghinoiu)

Mod preparare

Radacina, opera prima si primitiva:

  • Se framanta, seara, malai cu apa si un praf de sare
  • „Aluatul“ se lasa sa dospeasca o noapte, apoi se formeaza turte
  • Se face foc bun pe „masa“(vatra) testului (pentru cine nu stie: testul e un fel de lighean din fonta sau lut gros); cand vatra (de obicei tot din argila, din caramida groasa sau din piatra) s-a incins, se matura focul de-o parte; se astern frunze de nuc, vara, sau de varza, iarna, si potrivesc si turtele, se-nvelesc cu frunze, se acopera cu testul si se aduna focul in jur, sa le coaca (la fel se pot face, cu rezultate superlative, painea, carnea, orice; testul coace cum nici un cuptor de aragaz sau cu microunde, nu coace)

 

Varianta ceva mai suculenta, tot taraneasca:

  • Se freaca malaiul cu untul, smantana, sarea ca un aluat, se formeaza turta, se lasa la dospit, apoi se prajeste turte in untura incinsa pana se rumeneste

 

Derapaj necontrolat spre bulz:

  • Se fierb laptele si apa, impreuna
  • Se face o mamaliga, ceva mai moale
  • Se freaca bine cu branza si unt
  • Se fac turte, se prajesc in unt incins
  • Se da la drum, la masa, e orice, paine, garnitura, intrare (cand se mai presara cu branza rasa si smantana) cu o cana de livej parfumat si rece.
Propune o reteta
5/5 1 vot
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate