Serbet (de caise, sa zicem)

5/5 1 vot
Descriere

Balcanic, obsedand la un moment dat marea bucatarie imperiala otomana care si-a insusit de la greci si arabi poate cele mai rafinate zaharicale ale vremii (halvalele, sarailiile si baclavalele, locumul, cataifurile si inca altele) serbetul e o arta a jupaneselor din Muntenia si Moldova, ajunsa azi la mana priceputa si grabita a orasencelor.

Traditia cere o zi de vara cu arsita teribila. Ai intrat intr-o camera racoroasa, cu perdelele trase si obloanele inchise.

Pe mese sunt milieuri de dantela ingalbenita. Ai fost poftit in fotoliu. Pe pereti lucesc stins goblenuri. O vaza de China si doua trei bibelouri au incremenit in aerul solemn de pe bufet.

Astepti intr-o liniste crepusculara, lumina orbitoare a zilei se simte, dar nu se vede de aici.

Fata din casa bate la usa... Sau nu, mai bine Ea, chiar Ea, intra pe usa inalta, surazatoare, purtand o tava cu cafeaua fumegand in cescutele de portelan, chiseaua de zahar, paharul de cristal aburit, in apa rece sclipeste o lingurita de serbet rozaliu din petale de trandafir.

Ai voie doar sa-i retii mana o clipa, e singura aluzie admisa la tumultul de sentimente ce iti taie respiratia, intra, ca din intamplare, maman. Conversatia usoara si eleganta e un moment asteptat, daca ai reusit sa depasesti, dar sa si respecti acest ritual, peste o saptamana iti vei putea ingadui sa o inviti la plimbare pe sub castanii din centru.

Ce-i greu a trecut, de aici incolo totul e previzibil. Lumina indulcita ce se strecoara pe sub obloane da o fosforescenta diabolica candelabrului.

Ea pune un disc vechi, un tango, aceasta e marturisirea Ei, de care nu te mai poti indoi, nu mai ai voie sa te indoiesti, maman te intreaba cum iti place serbetul, Ea l-a facut. Esti prins.

Mod preparare

Din caise:

  • Se scot samburii, se fierb caisele impreuna cu un pahar cu apa pana se lichefiaza
  • Se storc-strecoara (presa de bulion de rosii e perfecta) cat se poate
  • Se toarna sucul peste zahar si se pune la fiert pana se leaga, amestecand mereu
  • Se sparg samburii, se piseaza miejii
  • Se stoarce lamaia
  • Cand siropul s-a legat, se adauga samburii si zeama de lamaie, se amesteca bine
  • Se lasa sa se raceasca dar numai un pic, apoi se toarna in borcane

 

La fel se face serbet si din alte fructe: visine, cirese, piersici, prune, mere, pere, gutui, corcoduse, struguri (usor stafiditi). Se pot adauga si arome exotice - vanilie, scortisoara, nucsoara, cuisoare - sau alti samburi - nuci, alune de padure. Menta da si ea un serbet racoros, ba chiar cu oarece puteri terapeutice. La fel petalele de trandafiri si florile de salcam.

 

Din altele:

  • Se pun frunzele bine spalate si tocate la fiert in apa putina, cat sa le acopere
  • Se stoarce lamaia
  • Cand zeama a clocotit cam 30 de minute si a scazut la mai putin de o jumatate de litru, se strecoara si se toarna sucul peste zahar
  • Se pune iar la foc, sa clocoteasca pana incepe sa se lege
  • Se da deoparte, se toarna zeama de lamaie si se freaca cu facaletul pana zici ca se-ntareste
  • Se pastreaza in borcane bine inchise
Propune o reteta
5/5 1 vot
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate