Zeama de coacaze (sau alte fructe)

0/5 0 voturi
Descriere

O zeama acrisoara-dulceaga, o ciorbo-supa ce-i leaga pe gorjeni de hategani, asa cum ii leaga vodca pe rusi de ucraineni si idealurile umaniste pe islamici de evrei.

Mosii de Rusitori, practici rituale de pomenire a mortilor la Rusitori, dupa Rusalii. Se impart pomeni (colaci, cirese, fragi, flori), se amenajeaza un loc dupa usa unde se crede ca vin si se odihnesc spiritele mortilor, se cara apa pe la vecini pentru mortii de curand decedati. (dupa Ghinoiu)

Mod preparare
  • Se curata fructele de codite (daca au samburi, de samburi!)
  • Carnea se pune la fiert in 1 litru de apa, impreuna cu coacazele
  • Daca au fiert, se adauga zaharul, sarea, laptele si crenguta de cimbru, sa mai fiarba impreuna, sa se cunoasca
  • Se scoate cimbrul
  • Se bate smantana cu un pic de zeama, se toarna peste supa, gata, Doamne ajuta!

 

Taine: Vrei zama buna? Pui carnea si restul la fiert in apa rece.

Vrei rasol? Pui carnea si verzitura la fiert in apa clocotita.

Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate