Saramura de pui

2/5 4 voturi
Descriere

Pe sub prunii si pe sub nucii valcenesti se face des o coptura ce parea a fi fost lasata de saracutul Alexie numai pestilor. Vedeti, asta patim daca nu umblam, nu ne informam si nu mancam cat trebuie: trecem a saracie pe langa lucru gingas si colportam clisee.

Poem provocator in forma fixa, rondelul saramurii de pui contine, pe langa o mamaliga calda, si o cana de vin rosu (negru!), gros de poti sa-l cari in basca. Zis (printre dintii inclestati) Puterea Ursului, „namolul“ uleios si binemirositor e un amestec batranesc de vinuri rosii de pe partea Samburestilor, de la Bolindetu, Rosulesti si Launele.

E din ce in ce mai rar. Ca sa-l pot atinge, sa-l pot descoperi, infiorat, a trebuit sa ma imprumut, numai pentru o seara, de doua clondire - dobandite cu chiu cu vai si cu zapis, zalogind, sub pecete de sange, smerenie aparenta, zel sfios, juraminte solemne si mincinoase, rugaciuni impetuoase - de la o manastire bogata (tare mi-ar placea mie sa pot face, odata si odata, pedigriul vinurilor anonime dar princiare din Episcopia Valcii: ce trecut glorios, ce sange albastru ar da la iveala aceste ambrozii bisericesti!).

A meritat si rasmeritat efortul si impostura, seara a fost magica, mi se parea ca infrunt un preaputernic zeu trac, dezlantuit dintr-un sip.

Cu mamaliguta si Puterea Ursului alaturi, saramura de pui e un fel de ars gastronomica valceana, exprimata intr-un scenariu pastelat: pe masa de latunoaie de fag, taraneasca, cineva intinde o fina tesatura de borangic. Falfaie moale, in alintul unui vant al amiezii, ca o graseiere pretioasa. Zaduful din gradina cu iarba roasa de seceta se invioreaza, de pe varfurile Latoritei se ridica promisiunea unui nor vinetiu.

Mod preparare
  • Puiul, grijit si pe afara si pe dinauntru, se taie in doua, pe muchia pieptului (de ce ? nu stiu, asa-i obiceiul pe la Govora) si se intinde roata pe plita incinsa, presarata din belsug cu sare
  • Din cand in cand, se mai intoarce pasarea, iar intre timp se perpelesc, se curata de coaja si se toaca rosiile, ardeii grasi si ardeii iuti
  • Usturoiul se taie felioare, ca da gust mai bun, verdeata se marunteste
  • Cand puiul s-a rumenit si chiar parlit-innegrit pe ici pe colo - nici o spaima, asa trebuie sa fie saramura - se bate un pic de sare si arsuri, se asaza pe fundul unei cratite, se acopera cu rosii, ardei si usturoi si se ineaca in ceva apa fierbinte (creativi, oltenii pun si-un paharel de vin si unul de tuica, pentru miroase bune) lasandu-se sa dea in cateva clocote
  • La sfarsit se presara verdeata si se da la masa, unii tin obiceiul de-i alatura, pe langa cele cuvenite (vezi mai jos un text foarte spiritual, bineinteles) si un talger cu cartofi taranesti
Propune o reteta
2/5 4 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate