Fasole facaluita

0/5 0 voturi
Descriere

Magnifica insotire pentru carnati sau alte prajeli de porc, fasolea batuta este in sine o bine mestecare, cu muraturi desigur. E iarna, soarele a apus peste Valea Lapusului, ne-nsoteste la drum scurt palpairea unei Seine blande sau licarul vesel al unui Iordovan.

Iordanitul: colindul cu Iordanul. Inca din seara de 6 spre 7 ianuarie se strang mai multi insi la o carciuma si acolo mananca si petrec seara. Unul din tineri, si anume capul, care pe alocuri poarta numele de popa, duce caldarusa cu aghiasma, in care-si strang banii, iar ajutoarele capeteniei poarta unul pamatuful sau motocolul de busuioc cu care iordanesc pe oameni si un altul - mai multi chiar, daca satul e mare - poarta o tepusa de lemn, pe care au a strange carne.

Astfel umbla ei apoi noaptea sau dimineata prin sate cantand Iordanul, adica aceleasi cuvinte pe care le canta si preotul in ajunul Bobotezei. Intrand in casa, iordanitorii iordanesc, adica stropesc, mai intai pe toti membrii familiei cu apa sfintita pe cap, iar dupa aceea, luandu-i pe toti de-a randul in brate, ii ridica in sus de trei ori.

In unele locuri stapanul casei, daca se simte puternic, cere capeteniei sa i se aduca un iordanitor a se lupta cu el. Luptandu-te cu iordanitorii te intaresti, dobandesti putere, caci luptatorul iordanitor in timpul luptei este ajutat de Sf. Ioan si acesta da in urma putere si celui care s-a luptat cu iordanitorii.

Pe Ioni si Ioane, daca-i prind iordanitorii, ii duc cu puterea la garla sau lafantana ca sa-i scalde, si nu-i iarta decat in cazul cand le daruiesc ceva. In alte parti se aduna in aceasta zi baietii si fetele anume la fantani, unde se uda apoi unii pe altii cu apa, zicand ca se iordanesc, sau toarna cu ciutura apa in cap celor care vin la fantana dupa apa. (Marian)

Mod preparare
  • Se pune fasolea in apa, seara
  • Se fierbe bine a doua zi cu o lingurita de sare (2-3 ore)
  • Se prajeste pana se-nmoaie ceapa taiata „pestisori“ in uleiul frecat cu boia
  • Se scurge fasolea de apa in care a fiert, se paseaza sau trece prin mixer pana devine piure
  • Se freaca bine piureul cu 150 ml din uleiul ramas de la prajeala (eventual si cu ceva smantana), se potriveste de sare
  • Cand se ofera, se acopera cu ceapa prajita si uleiul ramas
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate