„Vin“ de fructe

0/5 5 voturi
Descriere

In Ardeal, mai ales, in zonele inalte si reci de sub munte, taranii au facut tot felul de vinuri din alte fructe decat strugurii.

Perele mici si galbene, numite busuioace, parfumate si dulci mai ceva decat cantalupii, merele albe, rascoapte (perfecte pentru cidru) prunele bistrite, brumarii si zemoase, zmeura, afinele, murele, visinele si ciresele pietroase, negre de coapte, ajutate un pic de zahar („saptelizate“ se spune la cartea oenologica) daruie bauturi alcoolizate destul de vioaie (mai ales cand sunt tinere) inmiresmate si gustoase.

In Franta de nord, din cidru limpezit de mere si pere se obtine, prin dubla distilare, un rachiu exceptional si celebru: calvados-ul.

„Vinul“ de fructe e foarte instabil si se oteteste foarte repede.

Asta n-ar trebui sa va supere, pentru ca nimic nu e mai bun ciorbelor, salatelor si stomacurilor noastre decat un otet de fructe curat, fara acid acetic sintetic, cum au cele de pe piata.

Daca nu duci poame la biserica in ziua de Sf. Ilie, copacii nu mai rodesc anul viitor. (Ion Creanga)

Mod preparare
  • Se amesteca bine mustul cu zahar pana se dizolva
  • Se astupa damigeana cu dop special de fermentatie (sau se gaureste un dop obisnuit, se baga prin gaura un tub de cauciuc, al carui capat va elimina gazele de fermentatie intr-o sticla plina cu apa)
  • Se lasa sa fermenteze la cald - 20-25 de grade - circa 3-4 saptamani (cand fierberea e zgomotoasa si murdara, cu eruptii infricosatoare, se scoate dopul pana se mai potoleste furia de origine divina)
  • Dupa ce se ogoieste, se trage „vinul“ de pe drojdie in damigene mai mici, pline pana la gura, unde se lasa sa se limpezeasca la rece
  • Dupa ce s-a limpezit, se trage in sticle

 

Taine: „Vinul“ din fructe foarte dulci - pere si mere mai ales - n-are totdeauna nevoie de zahar.

Propune o reteta
0/5 5 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate