Perisoare cu verdeata

0/5 0 voturi
Descriere

Aduse de peste munti, din rasarit (unde-i transhumanta e si transperisoranta), perisoarele transilvane si trans-ceahlaice s-au imbogatit cu iarba miraculoasa a Ardealului, tarhonul. Parandu-li-se poate prea saraca „disfatariea moldovineasca“ a galuscutelor de carne, badicii dintre Sinca Veche si Bocicau si-au mai pus pe masa (sau mai degraba „in masa“) si o fleica de purcel, si un paharel de vin, si un prafsor de paprica (dati-mi voie sa observ ca, desi au intotdeauna acelasi rezultat stupid si penibil de stangaci artistic, incercarile „literare“ de a transcrie, de „a reda“ accentele pitoresti si pronuntiile dialectale par irezistibile autorilor mediocri).

Au uitat insa, bietii mocani sibieni, ce era mai bun, ciupercile, taman pentru a demonstra teza noastra (antropologica?) ca locul sfinteste omul si strachina, si tot ce se mai aduna pe langa (asa incat oricate Angemacht-uri sau Tournedo-uri ar trece Dunarea, ele tot un fel de Anghemahtescu sau Turnedoianu vor deveni, ca si celelalte).

Sec si elegant, parfumat ca un Aprozar din Polinezia de Sus, cu o anume fragezime pe care numai in Ardeal acest vin barbatesc o are, Chardonnay-ul din podgoriile sibiene mai putin cunoscute, de la Sebes (unde se fac vinuri albe foarte bune, apropiate ca valoare de cele ale vecinilor de la nord, Tarnave, Aiud si Alba) e harazit de zei perisoarelor.

Mod preparare
  • Ceapa se taie marunt si se caleste in untura
  • Verdeata se toaca din cutit
  • Miezul de paine se taie felii, se inmoaie in lapte si se stoarce bine.
  • Carnea se toaca cu masina, de doua ori (mancare fina, ce credeti), impreuna cu painea si ceapa, se amesteca cu sare, piper, boia, oua si jumatate din cantitatea de verdeata
  • Se rotunjesc perisoare (maricele) si se trec prin restul de verdeata tocata, apoi se pun la fiert in supa deja clocotita, pe foc plapand, acoperite, cam o jumatate de ora
  • La sfarsit se adauga vin, smantana si restul de verdeata, sa dea in cateva clocote
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate