Pogaci

0/5 0 voturi
Descriere

„Stramoasele“ fursecurilor, niste turtite facute din grasime si faina, adica dintr-un fel de „aluat fraged“, zis si „frantuzesc“, cu mult inainte ca „aluatul fraged“ sau „frantuzesc" sa fi fost inventat si cunoscut ca atare.

Budai-Deleanu ne-a predat la Scoala Ardeleana a balcanismului Tiganiadei destul despre pogaci ca sa ne bucuram cand le vedem la crasmele de pe Mures. Mai ales ca se asaza bine langa un ulcioras cu Feteasca Alba de la Craciunelu si se tolaneste de-a dreptul (dreapta!) in luminita unui „fif“ de palinca de caise de langa Jibou.

Mod preparare
  • Se dizolva drojdia in putin lapte si 2 linguri de smantana
  • Se toaca jumarile
  • Se amesteca mai intai faina cu dospeala si ouale - pastrati un ou pentru uns
  • Apoi se adauga restul de lapte, smantana, vinul, jumarile (eventual se completeaza cu faina), se potrivesc de sare, piper, paprica, chimen cat va place (eu pun cam 2 linguri)
  • Se framanta totul bine si cu rabdare pana devine un aluat destul de ferm, „cu basicute“, care se lasa sa dospeasca
  • Se intinde, foaia ar trebui sa ajunga la 1 cm grosime
  • Se taie in forme (cu un pahar)
  • Se presara pogacile cu chimen, se ung cu ou batut
  • Se pun in cuptor, in tava unsa, la foc potrivit, pana se rumenesc
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate