Scocaca

0/5 0 voturi
Descriere

Ciudata pentru romani - dupa stirea mea, e singura (sa-i zicem) ciorba cu lapte de la noi (in timp ce in Occident exista numeroase supe de lapte) - scocaca e, atat in Apuseni cat si in Gorj, o zeama groasa a verii tarzii, deosebit de buna, chiar cuceritoare (incercati).

Sapatorul de comori se culca pe malul unui iaz sau al unei ape curgatoare si se uita neclintit in apa, pana ce vede un sarpe alb, caruia trebuie sa-i taie capul cu o moneda de argint. Il ingroapa apoi in pamant si pe el sadeste usturoi. Daca va manca din acest usturoi, copt inainte de Sf. Gheorghe, intelege graiul pasarilor, animalelor etc., poate auzi chiar cum creste iarba. (Marian)

Cu paine neagra si calda, scocaca e nemaipomenita. Ma si mir ca a ramas atat de regionala (sau asta o fi datul bucatelor si gatelilor romanesti, asa om fi noi toti, regionali ?).

Mod preparare
  • Se taie marunt carnea, zarzavatul si legumele, se pun la fiert in foarte putina apa
  • Dupa ce-au fiert, se adauga si laptele, fierbinte
  • Pana da in clocot, se toaca verdeata si se bate o diresala de oua cu smantana, usturoi si putin lapte
  • Cand s-a-nfoiat zeama, se amesteca, sa nu dea in foc, apoi se lasa sa fiarba cateva minute, sa se cunoasca
  • La sfarsit se sareaza-boiaza, se presara verdeata si se drege cu ce-i deja pregatit, amestecand bine
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate