Muschi umplut de Cluj

0/5 0 voturi
Descriere

La vremea junetii studioase, invitat de familii bune, cu argintarie, case si fete de maritat in Dej si la Gherla, am gustat mandria si proba de ospitalitate a locului, „muschiul de Cluj“. Era iarna, langa Craciun, erau inca de toate, din ale ramatorului, mancarea era fabuloasa, dar nu destul ca sa ma faca sa-mi iau (in serios) cele trei restante (constitutionalul, dreptul roman - cu Tomulescu! - si Nidia, fata rectorului) si sa nu ma insor din dragoste, cum fac de obicei.

Termeni ca strugure, butuc, curpen sunt de origine daca, in timp ce vie, viia, must, vin, cep sunt de origine latina. (Cotea)

Prietenul Dorel Visan, cand pune magia asta umpluta pe masa, nu uita sa aseze alaturi si o varza calita, cu vreo doi ardeiasi iuti, parfumati in otet, ca sa nu uitam ca-i sarbatoare la romani.

Mod preparare
  • Se taie muschiul (sau „iepurele“) portii si se bate foaie
  • Se freaca cu sare, piper, boia si usturoi
  • Se face sul peste carnat
  • Se unge tava cu un pic de untura, se pun stiuletii de muschi si se dau la cuptor, cu un pic de apa
  • Cand s-a rumenit carnea si s-a dus apa, totu-i gata, mai lipseste un Riesling sec de Unguras (adica de Gherla), corect si elegant, atat de corect, ca zici ca-i scos din carte: „vioi, acrisor, se impune prin prospetime si aroma de fructe exotice, la gust apare o nuanta usor migdalata“
Propune o reteta
0/5 0 voturi
Comentarii Facebook
Comentarii site
Carti recomandate